Κριτική επενδυτών στη διοίκηση της Norges Bank

Κριτική επενδυτών στη διοίκηση της Norges Bank

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική ασκούν ορισμένοι από τους ισχυρότερους επενδυτές της Σουηδίας στο κρατικό επενδυτικό ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, διατεινόμενοι ότι δεν εποπτεύει αποτελεσματικά τις εταιρείες, στις οποίες επενδύει. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι βολές στρέφονται κατά της διοίκησης του ταμείου, την οποία την ασκεί η τράπεζα NBIM (Norges Bank Investment Management). Η ΝΒΙΜ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 912 δισ. δολαρίων και η αφορμή να βρεθεί στο στόχαστρο έχει να κάνει με τη στάση, που τήρησε σε επιχειρηματικό σκάνδαλο στη Σουηδία. Θεωρήθηκε ως ένα από τα σοβαρότερα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, που έπληξε τη φήμη της σχετικά με την ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Αφορούσε τη χαρτοποιία SCA και την υπόθεση διαφθοράς με την κατάχρηση πόρων της εταιρείας και την κακοδιαχείριση των εταιρικών τζετ.

Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΝΒΙΜ, η οποία διατηρεί μερίδιο 8% στη SCA, θα έπρεπε να είχε εμπλακεί περισσότερο και να ζητήσει από τα διοικητικά της στελέχη να λογοδοτήσουν. Ειδικότερα, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ΝΒΙΜ, Ινγκε Σλίνγκσταντ, συμμετείχε στην επιτροπή διορισμών της SCA. H επιτροπή αποφάσιζε ποιο άτομο θα γινόταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας και μεταξύ άλλων ενέκρινε την επιλογή του Αντερς Νιρέν τον Μάρτιο. Οπως επισημαίνουν οι F.T., ακριβώς εκείνην την περίοδο ο κ. Νιρέν δεχόταν πυρά ως επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Industrivarden με μερίδιο πλειοψηφίας στη SCA. Μετά λίγες εβδομάδες εκδιώχθηκε από την Industrivarden. Εκπρόσωπος της τράπεζας ΝΒΙΜ ανέφερε ότι «οι επενδύσεις του νορβηγικού ταμείου πετρελαίου σε εταιρείες στη Σουηδία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και παρατηρούμε ότι όσο διευρύνονται τα μερίδιά μας σε αυτές, τόσο εντείνονται και οι πιέσεις στο να διατυπώνουμε τις αρχές της ορθής διακυβέρνησης».

Εκπρόσωποι επενδυτών εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη μη ανάμειξη της ΝΒΙΜ στις επιτροπές διορισμών άλλων σουηδικών εταιρειών, στις οποίες επενδύει για λογαριασμό του ταμείου πετρελαίου της Νορβηγίας. Ωστόσο, ορισμένοι επισημαίνουν στους F.T., πως το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει επενδύσεις σε 9.000 εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Το γεγονός αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατον την ανάμειξή του στη διοίκησή τους, ενώ θεωρείται πιο εφικτό να εποπτεύονται όμιλοι, όπου η συμμετοχή του ταμείου είναι υψηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή