«Επιχείρηση» αποτροπής του «ναι» με εφόδους

«Επιχείρηση» αποτροπής του «ναι» με εφόδους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το γνωστό «μπουκάρισμα» κατά την ώρα της συνεδρίασης, ή την αποχώρηση για να μην υπάρξει απαρτία, μέλη επαγγελματικών ενώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχείρησαν χθες και προχθές να αποτρέψουν την έκδοση ψηφισμάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Τα πρώτα σημάδια κινητοποίησης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατά της έκδοσης θετικών για το δημοψήφισμα ανακοινώσεων φάνηκαν προχθές το βράδυ στο ΤΕΕ. Στη Διοικούσα Επιτροπή, που συγκλήθηκε εκτάκτως, προσήλθαν 11 από τα 15 μέλη- όταν όμως ξεκίνησε η συζήτηση, εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων δεκάδες άτομα απαιτώντας τον τερματισμό της συνεδρίασης. «Ηταν άτομα που δεν γνωρίζω, μπορεί να μην ήταν καν μηχανικοί», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Διέκοψαν τη συνεδρίαση και απαίτησαν να μη λάβουμε απόφαση. Τελικά τέσσερα μέλη της Διοικούσας αποχώρησαν, προκαλώντας έτσι έλλειψη απαρτίας. Υποτίθεται ότι το δημοψήφισμα είναι κυρίαρχη δημοκρατική επιλογή του λαού. Πώς όμως ενισχύεται η δημοκρατία, όταν άνθρωποι, που προφανώς στηρίζουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται και απειλούν τη Διοικούσα να μην πάρει απόφαση;». Από την πλευρά της η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η συνεδρίαση ήταν εκπρόθεσμη και είχε στόχο να δρομολογηθεί παρασκηνιακά το ΝΑΙ.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας πραγματοποιήθηκε χθες κατάληψη από περίπου 50 δικηγόρους (οι οποίοι πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με αντικείμενο το επικείμενο δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση διεκόπη και τελικώς συνεχίστηκε σε άλλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου. Οι «καταληψίες» προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι δεν νομιμοποιείται ο ΔΣΑ να τοποθετηθεί επί του θέματος, καθώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας την οποία έχουν καταψηφίσει οι δικηγόροι. Επιπλέον υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για την αντισυνταγματικότητα ή όχι του δημοψηφίσματος, καθώς οι δικηγόροι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι και ενδέχεται να επηρεάσουν τη λαϊκή βούληση. Με παρέμβασή του μάλιστα στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, εκλεγμένο με τη στήριξη παράταξης προκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο να εκδοθεί απόφαση του ΔΣΑ που θα στοιχίζεται με το ΝΑΙ, όπως έγινε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Τελικώς, πάντως, χθες το βράδυ ο ΔΣΑ ψήφισε ΝΑΙ στην Ευρώπη: «Αν τελικά το δημοψήφισμα άλλα λέει κι άλλα υπονοεί, αν ισχύει ότι το ουσιαστικό του διακύβευμα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από ΝΑΙ. Ναι στη δημιουργική συμμετοχή μας στην Ε.Ε.».

Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η συμμετοχή στην «Επιτροπή Υποστήριξης» για το δημοψήφισμα απετράπη με την αποχώρηση των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιο συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι το προεδρείο του ΙΣΑ συγκάλεσε εσπευσμένα –καθώς έληγε η διορία την ίδια ημέρα– έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί εάν ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Υποστήριξης. Από τα 17 μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπόρεσαν να παραστούν τα 12 μέλη. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. που ήταν στη συνεδρίαση και πρόσκεινται στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να συζητηθεί το ζήτημα και μαζί με δύο μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αντίθετα, ψηφίσματα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα εξέδωσαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή