Νέο Μνημόνιο ζήτησε χθες η Αθήνα

Νέο Μνημόνιο ζήτησε χθες η Αθήνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια στροφής 180 μοιρών, ενώ η χώρα οδεύει ολοταχώς προς ναυάγιο, επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη στο χθεσινό Eurogroup, εκτός εάν πρόκειται για έναν ακόμη τακτικισμό προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μετακυλίσει μέρος του τραγικού κόστους του αδιεξόδου στους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα υπέβαλε στους εταίρους πρόταση για νέο διετές πρόγραμμα-μνημόνιο, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και θα εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο των μέτρων της πρότασης Γιουνκέρ, με αντάλλαγμα δέσμευση για ρύθμιση του χρέους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέστειλε αμέσως μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup επιστολή προς τους εταίρους για την κάλυψη των διαφορών σε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση των εταίρων είτε θα ακυρώσει το δημοψήφισμα ή θα ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι η απόφαση είναι πολιτική και ότι το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για συγκεκριμένο θέμα, με συγκεκριμένο ερώτημα.

Η διαφαινόμενη στροφή του κ. Τσίπρα, που επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση του κ. Δραγασάκη ότι «εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό συμφωνία», πάντως, εκ των πραγμάτων θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις: Είτε άμεσα, εάν υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που θα αρνηθούν να συνταχθούν με τη γραμμή του «ναι», οπότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, ή μετά από μερικές εβδομάδες. Και τούτο διότι εκ των πραγμάτων η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά εκλογών είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσμα, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη πολιτική, ενώ και οι εταίροι δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν μαζί της. Σημειώνεται πως προκειμένου να ανακληθεί το δημοψήφισμα απαιτείται εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου, απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί παρά λίγες ώρες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πει πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να ακυρωθεί, η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού και η Διάσκεψη των Προέδρων απλώς την επικυρώνει.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Βαρoυφάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ζήτησε διετές μνημόνιο κάτω από σκληρούς όρους, πρόταση που θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το πρωί. Αργά χθες η Αθήνα απέστειλε κάποιες προτάσεις εν όψει της συνεδρίασης, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη συγκλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αφού είχε προηγηθεί μία σειρά από επικοινωνίες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, κατά την οποία έγινε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι μπορεί να γίνει μία ύστατη προσπάθεια, έστω στο παρά ένα, εάν η ελληνική πλευρά δεχτεί κάποιους όρους. Να καταθέσει μία επιστολή με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και σε αντάλλαγμα το Εurogroup να δεχτεί την ελληνική πρόταση για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του επόμενου χρονικού διαστήματος μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Επιστολή με συγκεκριμένα μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε χθες το μεσημέρι την επιστολή με μόνο τη χρηματοδοτική πρόταση και αίτημα για μικρή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος καθώς και για ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup συγκλήθηκε και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι σήμερα θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση -και βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών- για να πάρει το πράσινο φως για το νέο μνημόνιο. Κατά πόσο στο νέο αυτό μνημόνιο θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν συζητήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή