Βουλή: Πάρτυ τροπολογιών – Σε δύο περιπτώσεις σύγχυση για το τί ψήφιζαν

Βουλή: Πάρτυ τροπολογιών – Σε δύο περιπτώσεις σύγχυση για το τί ψήφιζαν

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χορό τροπολογιών έκλεισαν προσωρινά οι εργασίες του Κοινοβουλίου, απόψε, ενόψει του Δημοψηφίσματος: 13 υπουργικές και 13 βουλευτικές ψηφίστηκαν με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που αφορούσε ρυθμίσεις ασφαλιστικών και ζητημάτων Ατόμων με Αναπηρίες. Λίγη ώρα μετά την ψηφορορία, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσιζε την αναστολή όλων των προγραμματισμένων συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών από αύριο. Η εξέλιξη αυτή μεταξύ άλλων συνεπάγεται και την αναβολή της … ήδη δύο φορές αναβληθείσας ολοκληρωσης της διαδικασίας έγκρισης του σχεδίου νόμου για την Ιθαγένεια.

Μεταξύ άλλων οι υπουργικές, όπως ήδη είναι γνωστό από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, αφορούν μεταξύ άλλων: τροποποίηση χρόνου καταβολής φόρου εισοδήματος και δηλώσεων Ε9, διατάξεων αναφορικά με τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, μετάθεση κατά έξι μήνες της εφαρμογής διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων στα ΜΜΕ, την εισαγωγή «σύγχρονης ορολογίας στο πλαίσιο ενίσχυσης προστάτευτων παιδιών από το Υπουργείο Εργασίας», ρυθμίζεις θεμάτων που αφορούν την Διαρκή Επιτροπή για την προστασία και αρωγή θυμάτων εγκλημάτων τουΠοινικού Κώδικα, τη λειτουργία του Σικιαρίδιου Ιδρύματος, και τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τοπυ Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ορισμένες εξ αυτών είχαν χαρακτηριστεί εκπρόθεσμες.

Αντιστοίχως, οι βουλευτικές μεταξύ άλλων αφορούν: Ρύθμιση οφειλών υπευθύνων διοικούντων νομικών προσώπων, παρατάσεις ρυθμίσεων για οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, τη δυνατότητα να εξαγοράσουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη στρατιωτική θητεία, ζητήματα διευκόλυνσης της καθημερινότητας ΑΜΕΑ, ρυθμιση ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ, την παράταση της μετενέργειας (παράταση της κανονιστικής ισχύος ης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), παράταση ισχύος προϋπολογισμών ΟΤΑ, τακτοποίηση του προσωπικού των κεφαλαίων αποζημίωσης φορτοεκφορτωτών, χορήγηση επικουρικής σύνταξης από τον κλάδο ασφάλισης ναυτικών λόγω ναυτικού ατυχήματος, θέματα ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, τη δωρεάν μεταφορά ανέργων.

Εμπλοκές.

Ενδεικτικό της κατάστασης με τις πολλές τροπολογίες είναι ότι κατά την διαδικασία ψήφισής του (με παρόντες ελάχιστους βουλευτές στην Ολομέλεια) υπήρξε και μάλιστα δύο φορές εμπλοκή ως προς το τί ακριβώς ψήφιζε η εθνική αντιπροσωπεία.

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι που ακολουθούν:

(Περίπτωση πρώτη)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 185 και ειδικό 37 έγινε δεκτή ομόφωνα κι εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 192…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Η 195 είναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Μισό λεπτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι η 187.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Την 185 την έχω πει. Είναι η παράταση λειτουργίας προθεσμίας. Αυτό που ανέλυσα προηγούμενα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Πάμε στα ταξί μετά. Στο 192 πάμε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Το 185 το κλείσαμε. Προχωράω.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, σε αυτό που μας έχει διανεμηθεί, το σχέδιο, η τροπολογία αναφέρεται ως 195/46. Για τα ταξί.

Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Είναι αυτή για τα ταξί; Να συνεννοηθούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Κύριε Κουτσούκο, θα συνεννοηθούμε. Απλώς εγώ έχω ένα σώμα που ετοίμασαν οι υπηρεσίες. Αυτό σας διαβάζω.

Ψηφίσαμε ομόφωνα την τροπολογία με αριθμό 185. Προχωράω τώρα. Παρακολουθήστε με κι αφήστε λίγο το νομοσχέδιο.

Πάμε τώρα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 192 και ειδικό αριθμό 44.

Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεν είναι στο σώμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Πηγαίνετε λίγο στη σελίδα 14 του νομοσχεδίου, στο άρθρο 32, κύριε Κουτσούκο. Το βρήκατε;

Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Αφορά επαναδιατύπωση του άρθρου 32 του σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, την καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Είναι η τροπολογία με αριθμό 192. Συμφωνούμε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Το άρθρο 32 δηλαδή.  

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Αυτό είναι. Δηλαδή διορθώνουμε το άρθρο 32, εντάσσοντας το στην τροπολογία 192. Αντικαθιστώντας, ουσιαστικά.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΣ: Έχει ψηφιστεί, κυρία Πρόεδρε.

ΔΗΜ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μα, δεν έχει ψηφιστεί, κυρία Πρόεδρε. Είναι η τροπολογία της κ. Γεροβασίλη, με την οποία προτείνει να πάρουν  τις προνοιακές παροχές, δηλαδή το εφάπαξ τους και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορούν να εξαγοράσουν τη στρατιωτική θητεία. Ήταν ομόφωνο αίτημα της Ομοσπονδίας. Αυτό είναι.

Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εμείς λέμε «ναι», αλλά την έχουμε ψηφίσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Έχει δίκιο ο κ. Κουτσούκος.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΣ: Την έχουμε ψηφίσει.

ΔΗΜ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό. Είχε διευκρινίσει ότι στο τέλος θα ψηφιστούν. Άρα, δεν το ψηφίσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Ωραία, θα το διορθώσει η υπηρεσία αυτό για το πώς θα γίνει.

Επομένως, είναι αυτή η τροπολογία που σας είπα.

(Περίπτωση δεύτερη)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Προχωρούμε στην τροπολογία με γενικό αριθμό 212 και ειδικό αριθμό 61.

Μισό λεπτό, γιατί εδώ έχει γίνει ένα λάθος.

ΔΗΜ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Έχει γίνει ένα λάθος στη 211. Είπατε το περιεχόμενο της 212.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Ναι. Στη 211 έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό που ανακοίνωσα ως 211 είναι η τροπολογία 212. Αυτή που ψηφίσαμε. Είναι για την παράταση της ισχύος προϋπολογισμών ΟΤΑ πρώτου βαθμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Πού είναι το κείμενο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Έχουν διανεμηθεί όλες, συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

ΔΗΜ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, να πω κάτι για τα Πρακτικά. Η τροπολογία με γενικό αριθμό 211 και ειδικό 60 που κατέθεσαν οι κ.κ. Μπάρκας, Λεουτσάκος και Χαραλαμπίδου. Αυτήν ψηφίσαμε πριν, τη 211. Τώρα είμαστε στη 212, που είναι για παράταση ισχύος προϋπολογισμών ΟΤΑ κ.λπ. Είμαστε σύμφωνοι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Ωραία. Προχωρούμε, επομένως, εφόσον έχουμε ψηφίσει, εφόσον έχουμε δεχθεί κατά πλειοψηφία την τροπολογία 211, στην τροπολογία 212.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή