Ντάισελμπλουμ: Πιο σκληροί οι όροι

Ντάισελμπλουμ: Πιο σκληροί οι όροι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο πρόγραμμα 2ετούς διάρκειας με δάνεια 29,1 δισ. ευρώ ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Ευρωζώνη, το οποίο θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το ελληνικό χρέος εντός και εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ανοίξει από τώρα τη συζήτηση που εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να γίνει μετά το δημοψήφισμα. Με το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης να έχει ολοκληρωθεί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση θα κληθεί να συζητήσει με την Ευρωζώνη ένα νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, δεδομένου ότι οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα. Και η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση και έτσι όπως διατυπώθηκε η πρόταση από τον κ. Τσίπρα, έχει κάποια «κενά»:

1. Η κυβέρνηση ζητεί 2ετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ελάφρυνση χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα αναλάβει η χώρα ώστε να διαθέσει η Ευρωζώνη τα 29,1 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι το οποιοδήποτε πρόγραμμα που μάλιστα θα περιλαμβάνει και νέο πακέτο δανείων, θα συνοδεύεται από όρους, νέα μέτρα και έλεγχο εφαρμογής τους.

2. Δεν περιγράφει τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Η απουσία αναφοράς στο Ταμείο υποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην έχει συμμετοχή το ΔΝΤ. Ομως, μέχρι τώρα, η Ευρωζώνη –και ιδίως η Γερμανία– έχει καταστήσει σαφές ότι χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα.

Οπως έγινε σαφές στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα πρέπει να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες από την αρχή, καθώς το πρόγραμμα που βρισκόμαστε τώρα θεωρείται λήξαν. Το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται αλλά και προκρίνεται για καινούργιο πρόγραμμα (elegibility). Αν οι υπουργοί συμφωνήσουν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, κάτι το οποίο απαιτεί εβδομάδες. «Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα» δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και πρόσθεσε ότι οι όροι που θα τεθούν θα είναι ακόμα πιο σκληροί από τους τωρινούς.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους για το οποίο ελέχθη ότι θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι άμεσα. Το τρίτο αίτημα που αφορούσε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μερικές μέρες θεωρήθηκε άνευ αντικειμένου, καθώς το πρόγραμμα είναι πλέον λήξαν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια παράταση ήταν το Eurogroup του Σαββάτου.

Τέλος, παρόλο που δεν έγινε εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι κατά τη διάρκεια του Euroworking Group που προηγήθηκε, τέθηκε το πολιτικό ζήτημα για ένα τέτοιο νέο μνημόνιο καθώς τα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που έχει ήδη απορρίψει το πρόγραμμα. Τα μέλη του Euroworking Group ζήτησαν πολιτική δέσμευση από την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή