Αποφασίζει για τη δημοσιοποίηση της μελέτης του χρέους το ΔΝΤ

Αποφασίζει για τη δημοσιοποίηση της μελέτης του χρέους το ΔΝΤ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σήμερα, μία ημέρα μετά τη μη πληρωμή των δόσεων του Ιουνίου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να συζητήσει αν θα δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα προκάλεσε διαφωνία στη χθεσινή, δίωρη συνεδρίαση του συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών και ότι ζήτησε αναβολή της πληρωμής της δόσης.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση το προσωπικό του Ταμείου, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι θετική στην πρόταση, που έχει επίσης την ένθερμη υποστήριξη του Αμερικανού εκπροσώπου. Ο τελευταίος φέρεται να υποστήριξε μάλιστα ότι η μελέτη πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς είναι ένα από τα δύο έγγραφα στα οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Το τελευταίο διάστημα, οι Αμερικανοί πιέζουν ώστε να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις μία πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανή μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Δημοσίως, τονίζουν ότι εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα πρέπει να είναι επίσης επαρκώς χρηματοδοτημένο.

Αντίθετος ήταν ο Γερμανός εκπρόσωπος, με υποστήριξη από κάποιες ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα προκαλεί διαφωνίες, καθώς η μελέτη αναμένεται να καταδείξει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται η αναδιάρθρωσή του – κάτι στο  οποίο δεν θέλουν να δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι προτού η Ελλάδα συμφωνήσει και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μία μελέτη των θεσμών που διέρρευσε -αλλά που πηγές του Ταμείου σημειώνουν ότι δεν έχει τη δική τους υπογραφή- δείχνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται στο 118% του ΑΕΠ το 2030 ακόμη κι αν η χώρα ακολουθήσει τις επιταγές των πιστωτών και λάβει ένα ακόμη πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα συνεχισθεί σήμερα με την Ελλάδα να χρωστά από τα ξημερώματα το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του Ταμείου – κάτι που η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πρωτοφανές» για ανεπτυγμένη χώρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Εχοντας αθετήσει τις υποχρεώσεις της, η χώρα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ προτού αποπληρώσει τις οφειλές της. Παρά δε το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παράταση της πληρωμής που έφτασε στην Ουάσιγκτον χθες το πρωί, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας αν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποφασίσουν να ζητήσουν πίσω το σύνολο των δανείων που έχουν διαθέσει στην χώρα, όπως έχουν δικαίωμα από τη στιγμή που η τελευταία δεν πλήρωσε το ΔΝΤ.

Το αίτημα της Ελλάδας να μην καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης της 30ης Ιουνίου προβλέπεται από τον καταστατικό του Ταμείου για λόγους εξαιρετικής δυσχέρειας. Όπως σημειώνει όμως μέλος του συμβουλίου, η επιστολή του πρωθυπουργού περιγράφει περισσότερο τις προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους. Προκειμένου να εγκριθεί, θα πρέπει να λάβει το 70% των ψήφων ενός μάλλον διστακτικού συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να πεισθεί για την εξαιρετική δυσχέρεια, ενώ θα θέλει να δει και επαρκείς διασφαλίσεις για τους πόρους του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, αρκεί το 50% των ψήφων αν η παράταση δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια από την έναρξη του προγράμματος.

Η πρόβλεψη της εξαιρετικής δυσχέρειας είχε χρησιμοποιηθεί το 1982 σε δύο αναπτυσσόμενες χώρες, τη Νικαράγουα και τη Γουιάνα. Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ δεν εμφανίζεται θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες «κάθε άλλο παρά ενθαρρύνεται». Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται μεν να προσπαθεί να φανεί συνεργάσιμη, ωστόσο είναι αβέβαιο αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή