Απεβίωσε ο Φινλανδός «πατέρας» των SMS

Απεβίωσε ο Φινλανδός «πατέρας» των SMS

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 63 ετών, ύστερα από ασθένεια, απεβίωσε ο Φινλανδός δημιουργός των σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS), Μάτι Μακόνεν. O Φινλανδός πρωτοπόρος συνέλαβε την ιδέα του γραπτού μηνύματος το 1984 σ’ ένα συνέδριο τηλεπικοινωνιών, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος.

Παρά το προσωνύμιο του «πατέρα» των SMS, ο ίδιος συχνά υπογράμμιζε ότι δεν εφηύρε από μόνος του τη διάσημη τεχνολογία, η οποία, όπως είχε αναφέρει το 2012, «θα επιβίωνε για πάντα σε κάποια μορφή» ακόμη και με άλλη ονομασία. Σε ομιλία του για την 20ή επέτειο του πρώτου SMS, ο Μακόνεν είχε εκφράσει την άποψη ότι η δημιουργία των γραπτών μηνυμάτων υπήρξε μια συνεργατική προσπάθεια και είχε υπογραμμίσει τη συμβολή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Nokia στην προώθηση της υπηρεσίας μέσω του πρώτου κινητού τηλεφώνου.

Ο συνεργάτης του Μακόνεν, Jarmo Matilainen, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Finnet Association, περιέγραψε τον Φινλανδό εφευρέτη ως έναν «μεγάλο έμπειρο άνδρα της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας». «Είναι πολύ λυπηρό –σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί και έπρεπε να έχει πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του», είπε ο Ματιλάινεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αγάπη που έτρεφε ο Μακόνεν για τις τηλεπικοινωνίες ήταν ασυγκράτητη. «Μας άρεσε να μιλάμε συνέχεια για τα SMS, για το 3G και ούτω καθεξής», δήλωσε ο ίδιος.

Ο «πατέρας» των SMS αξιοποιούσε ανελλιπώς την τεχνολογία που δημιούργησε, αλλά είχε διευκρινίσει ότι δεν χρησιμοποιεί τη γλώσσα των γραπτών μηνυμάτων με συντομογραφίες ή αλλιώς txt spk. Ο Μακόνεν, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι η τεχνολογία της ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της γλώσσας.

Αν και η τεχνολογία των γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο παλαιότερα, παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επικοινωνίας, ενώ τρισεκατομμύρια μηνύματα αποστέλλονται καθημερινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή