30% – 40% πάνω η ζήτηση καυσίμων σε σχέση με μία κανονική ημέρα

30% – 40% πάνω η ζήτηση καυσίμων σε σχέση με μία κανονική ημέρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη σε ποσοστό 30%-40% σε σχέση με μια κανονική ημέρα ήταν και χθες η ζήτηση καυσίμων κίνησης (βενζίνες και ντίζελ), η οποία καλύφθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιθέτως μηδενικές ήταν οι πωλήσεις βιομηχανικού καυσίμου από εξαγωγικές επιχειρήσεις, μεταφορικές και κατασκευαστικές, στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγικός τομέας της χώρας δύο μόλις ημέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κίνησης κεφαλαίων. Η αγορά αναμένει από αύριο «ξεφούσκωμα» της ζήτησης και επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει «φουλάρει» και οι μετακινήσεις αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο ανεφοδιασμός της αγοράς ξεκίνησε χθες από νωρίς το πρωί με τον εκτελωνισμό των προϊόντων από τις εταιρείες χωρίς τα προβλήματα των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν την πρώτη ημέρα κλεισίματος των τραπεζών. Η τροφοδοσία των πρατηρίων εξελίχθηκε επίσης ομαλά σε όλη τη χώρα, χωρίς να λείψουν κάποιες ουρές, όπου -όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς- κυριαρχούσε κλίμα αλληλεγγύης και όχι ο συνήθης εκνευρισμός.

Το φαινόμενο πρατηρίων που δεν δέχονται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρατηρήθηκε και χθες σε έναν πολύ περιορισμένο όμως αριθμό, αφού το σύνολο των πρατηρίων που φέρουν εμπορικό σήμα κάποιας εταιρείας έχει πάρει εντολές για αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Πολύ περιορισμένος και προς έκπληξη της αγοράς ήταν και ο αριθμός των πρατηρίων που «τσίμπησε» τις τιμές. Η μέση τιμή των βενζινών παρέμεινε πάντως στα επίπεδα του 1,5 με 1,6 ευρώ το λίτρο. Την άποψη της αγοράς σε σχέση με τις τιμές επιβεβαιώνει και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Οπως ανακοίνωσε, στις τιμοληψίες που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές δεν διαπιστώθηκαν περιστατικά υπερτιμολογήσεων. Οι τιμοληψίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν, ενώ ο γ.γ. Εμπορίου, κ. Παπαδεράκης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις στον κλάδο καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Τα ΕΛΠΕ προκειμένου να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς προχώρησαν από την πρώτη ημέρα σε αύξηση των πιστώσεων προς τις φερέγγυες εταιρείες πελάτες τους, ενώ τα ιδιολειτουργούντα πρατήρια των θυγατρικών τους ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα αποδέχτηκαν από την πρώτη ημέρα την πραγματοποίηση πληρωμών και με μετρητά, για διευκόλυνση των συναλλασσομένων χωρίς περιορισμούς στο ποσό.

Οι συναλλαγές στην αγορά καυσίμων πραγματοποιήθηκαν και χθες σε μεγάλο βαθμό σε μετρητά, διογκώνοντας το πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισής τους, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης στις τράπεζες. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών μετέφερε χθες το πρόβλημα διαχείρισης των μετρητών στη Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, προτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης των χρημάτων, με το άνοιγμα κάποιων τραπεζικών καταστημάτων κατά τα πρότυπα της εξυπηρέτησης των συνταξιούχων. Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει και την εξαντλημένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος του ΣΕΕΠΕ. Προκειμένου να διαχειριστούν κατά το δυνατόν τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από τη συγκέντρωση και διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ρευστό, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, οι οποίες αναλαμβάνουν από τη συνοδεία των βυτίων και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων μέχρι τη συγκέντρωση και φύλαξη των χρημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή