Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση κατέθεσε τη σύμβαση παραχώρησης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη γνωστοποίησε χθες ότι κατατέθηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις» στην Ελληνική Βουλή.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εντός του 2015 και του 2016 κατά 40,5 εκατ. ευρώ». Το προσφερόμενο τίμημα μοιράζεται ισομερώς στα δύο έτη, ενώ ο ΟΠΑΠ φέρεται να έχει καταβάλει μέρος του φετινού καταβαλλόμενου τιμήματος, ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αυξάνονται επιπλέον τα δημόσια έσοδα, εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών επί ελληνικών και ξένων ιπποδρομιών ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο δεν προσδιορίζεται το επιπρόσθετο ύψος ή οι όροι που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. «Κυρίως, όμως, με το παραπάνω σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται η διεξαγωγή των Ελληνικών Ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο Αττικής και οι απασχολούμενες γύρω απ’ τις Ελληνικές Ιπποδρομίες περίπου 2.500 οικογένειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το σημαντικό είναι ότι ο πάλαι ποτέ Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) κλείνει αφήνοντας πίσω του μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων και χρεών. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, δεν έχουν αποδοθεί τα έσοδα στη Φιλίππειο Ενωση, περίπου 900.000 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί τα έπαθλα στους δικαιούχους, περίπου 300.000 ευρώ.

Τόσο το πρώτο όσο και το τελευταίο προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ο ΟΔΙΕ συμφώνησε να δώσει κάτι έναντι, αλλά οι εργαζόμενοι, εκτός απο οφειλόμενους μισθούς, δεν θα μπορούν επίσης να τα εισπράξουν, εξαιτίας των γνωστών κεφαλαιακών ελέγχων. Επίσης δημιουργούνται προβλήματα στο ιππικό δυναμικό, αφού πολλοί ιδιοκτήτες αναμένουν τα έπαθλα για τη συντήρηση των ίππων τους. «Πριν από την ανθρωπιστική κρίση μπορεί να ζήσουμε τη ιππική κρίση», σημείωνε χθες στέλεχος του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ, Φιλίππειου Ενωσης και του εκκαθαριστή του ΟΔΙΕ, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ διατίθεται να στηρίξει το ιππικό δυναμικό, εφόσον παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, πολλά εξαρτιόνται από το κείμενο του νόμου, το οποίο, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση, δηλαδή να έρθει για κύρωση στη Βουλή η σχετική σύμβαση παραχώρησης, μόλις λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, εντάσσεται στην επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης να δείξει στους πιστωτές της χώρας και τα ξένα ΜΜΕ ότι κάτι εν τέλει προχωρά στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου 2015, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαθίσταται στον ΟΔΙΕ ο εκκαθαριστής. Πρόκειται για την εταιρεία EY.

Τέλος, σημειώνουμε ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η σύμβαση αυτή να προωθηθεί στην Ελληνική Βουλή για έγκριση στο τέλος Μαΐου. Τελικά ήρθε με έναν μήνα καθυστέρηση και μόλις 15 ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή