Πάγωσε η κτηματαγορά, άμεσες επιπτώσεις στα μεσιτικά γραφεία

Πάγωσε η κτηματαγορά, άμεσες επιπτώσεις στα μεσιτικά γραφεία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, έχουμε χάσει την προμήθεια από μια αγοραπωλησία κατοικίας, τη μίσθωση ενός επαγγελματικού χώρου και τη διενέργεια εκτίμησης της αξίας ενός ακόμη επαγγελματικού ακινήτου». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, καταγράφοντας τις άμεσες συνέπειες από τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ήδη πλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων από το βράδυ της Παρασκευής έως σήμερα, ακόμα και οι λιγοστές πράξεις αγοραπωλησίας και μισθώσεις ακινήτων που πραγματοποιούνταν στην ελληνική κτηματαγορά τούς τελευταίους μήνες έχουν εκλείψει. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, πλέον σχεδόν κανένας μεσίτης δεν έχει αντικείμενο, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και επιστρέψει η ομαλότητα στη λειτουργία των τραπεζών. «Είναι προφανές ότι η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο μεταξύ των, ούτως ή άλλως, λιγοστών υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, ενώ αναβλητικότητα καταγράφεται και στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, είτε κατοικιών, είτε γραφείων και καταστημάτων», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τίθεται ζήτημα επιβίωσης των ήδη πιεσμένων κτηματομεσιτικών γραφείων που έχουν παραμείνει σε λειτουργία, μετά τη μεγάλη πτώση της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αναφορικά κυρίως με τη μείωση των αγοραπωλησιών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση των συναλλαγών κατοικιών έχει αγγίξει το 90% σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, από τις 115.000 συναλλαγές το 2008, πέρυσι καταγράφηκαν λιγότερες από 10.000 συναλλαγές, με την τάση να παραμένει πτωτική και κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά μεσιτικά γραφεία που λειτουργούσαν το 2008 έχουν «κατεβάσει ρολά» σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσεις μεσίτες έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του γραφείου τους, κάνοντας μεταφορά έδρας, συνηθέστερα στο σπίτι τους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουν να εργάζονται ως αυταπασχολούμενοι, χωρίς όμως να διαθέτουν υπαλληλικό προσωπικό.

Παράλληλα, ακόμα κι όσα γραφεία έχουν παραμείνει στην αγορά είναι δεδομένο ότι δεν απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων με την περίοδο πριν από την κρίση. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η πραγματική κρίση του κλάδου, καθώς ο αριθμός των απασχολούμενων στον μεσιτικό κλάδο έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια,

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στον κλάδο της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή στα μεσιτικά γραφεία, στις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας ιδιόκτητων ακινήτων, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απασχολούνταν μόλις 5.100 εργαζόμενοι, έναντι 303.300 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή