Δυναμική είσοδος κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη

Δυναμική είσοδος κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικές επενδύσεις εισρέουν στην Ευρώπη. Ενας από τους λόγους για τους οποίους ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Λι Κεκιάνγκ ζήτησε, τη στιγμή που η περιοχή είναι αντιμέτωπη με το νέο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης, να είναι ισχυρό το ευρώ και ενωμένη η Ευρώπη.

Από την Κύπρο μέχρι τη Σουηδία και σχεδόν οπουδήποτε ανάμεσα, κινεζικές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Η Ευρώπη αποτελεί όλο και περισσότερο αγαπημένο στόχο των μεγάλων κινεζικών εταιρειών, καθώς στρέφονται από τις αγορές σε πλούσιες σε πρώτες ύλες αναπτυσσόμενες χώρες σε αγορές σε αναπτυγμένες οικονομίες. Σε ετήσια βάση οι επενδύσεις κινεζικών εταιρειών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν από περίπου μηδέν ευρώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στα 14 δισ. ευρώ το 2014. Μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η Κίνα διαθέτει σχεδόν 4 τρισ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα και αποταμιεύσεις ύψους 21 τρισ. δολαρίων, και χαλαρώνει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Την περίοδο μεταξύ 2000 και 2014 κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 εξαγορές και επενδύσεις σε νέα έργα στην Ε.Ε., συνολικού ύψους 46 δισ. ευρώ. Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση περιλαμβάνουν τα τρόφιμα, τα ακίνητα, την ενέργεια και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. «Μπαίνουμε σε νέα εποχή για το κινεζικό κεφάλαιο», εξηγούν οι κύριοι Τίλο Χάνεμαν και Μίκο Χουόταρι, συγγραφείς έκθεσης των Rhodium Group και Mercator Institute for China Studies σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Υπεύθυνες για τη ζήτηση είναι ιδιωτικές εταιρείες και επενδυτές από τις κινεζικές επαρχίες της ανατολικής ακτής και όχι πλέον τεράστιες κινεζικές κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, όπως γινόταν παλιότερα. Η αλλαγή αυτή αντανακλά ευρύτερες αλλαγές στην Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας αυξάνει τα περιθώρια του ιδιωτικού τομέα και ενθαρρύνει τις εταιρείες να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Οι κινεζικές επενδύσεις κατανέμονται ανά την Ευρώπη, με περισσότερες από τις μισές να κατευθύνονται στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αγορές περιουσιακών στοιχείων σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο έχουν αυξηθεί από το 10% του συνόλου των κινεζικών επενδύσεων το 2011 σε περισσότερο από 30% μεταξύ 2012-2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή