«Ρήσος» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

«Ρήσος» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολυαναμενόμενη παράσταση, ο «Ρήσος» (πιθανώς έργο του Ευριπίδη), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, που προσφάτως παραδόθηκε στο κοινό, έχει πρεμιέρα μεθαύριο (7/7, 8.30 μ.μ.) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μια παράσταση-θεατρική εμπειρία, όπου το κοινό θα γίνει περιπατητής και θεατής ταυτόχρονα σε έναν χώρο με δύναμη ετών, ιστορίας και συμβολισμών.

Ο «Ρήσος», ένα αινιγματικό και αμφιλεγόμενο έργο ως προς την πατρότητά του, συνδέεται δραματουργικά από τη σκηνοθέτιδα με την «Πραγματεία περί Ενυπνίων» από τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο φιλόσοφος αναλύει τα όνειρα. Ο «Ρήσος» βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και ανεβαίνει μόλις για τέταρτη φορά στη σύγχρονη εποχή. Ξεκινά με ύφος ιλαρό και καταλήγει σε τέλος δραματικό, γλιστρώντας από το ένα είδος στο άλλο με την ελευθερία που έχουν τα όνειρα.

Πύλη εισόδου στον Ρήσο αποτελεί το πρώτο, περιπατητικό, μέρος της παράστασης. Οι θεατές τα πρώτα είκοσι λεπτά, ως νέοι περιπατητές, θα βαδίσουν καθοδηγούμενοι στην καρδιά του χώρου για να παρακολουθήσουν διαφορετικές δράσεις από τους ηθοποιούς, με οδηγό την πραγματεία του Αριστοτέλη. Η όλη σκηνοθετική σύλληψη βλέπει το έργο σαν ένα όνειρο του Εκτορα, κατά την ταραγμένη νύχτα μετά τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στους Ελληνες. Ενα όνειρο που μεταμορφώνει τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου σε παιδιά που παίζουν πόλεμο μέσα σε έναν απέραντο έρημο τόπο.

Παίζουν οι Ορφέας Αυγουστίδης, Αντριάν Κολαρίτζ, Δημόκριτος Σηφάκης, Ουσίκ Χανικιάν, Ερρίκος Μηλιάρης κ.ά. Τα κοστούμια είναι της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, η χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 9 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή