Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και έναντι της Ευρωζώνης

Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και έναντι της Ευρωζώνης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει έναντι και της Ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα μετά την ένταξή της σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων χρεών» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε χθες στα κράτη-μέλη να μην κάνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από την Ελλάδα και να ζητήσουν άμεσα την εξόφλησή τους, αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα να το πράξουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή αναμένεται να επισημοποιηθεί την Παρασκευή.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο EFSF/ESM, η απόφαση του ΔΝΤ δίνει τη δυνατότητα στον Μηχανισμό να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα κεφάλαια που έχει δανείσει στη χώρα, τα οποία ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον EFSF/ESM, το Διοικητικό του Συμβούλιο έχει τρεις επιλογές, δεδομένης της κατάστασης. Αυτές είναι:

1. Να ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση και να ζητήσει την άμεση επιστροφή όλου του ποσού (130,9 δισ. ευρώ).

2. Να παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.

3. Να μην κάνει τίποτε από τα δύο προηγούμενα, αλλά να επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων του και να αποφασίσει τη στάση του αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν.

Χθες, ο κ. Ρέγκλινγκ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο EFSF/ ESM, δεδομένων των συνθηκών, αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, επιλέγοντας επί της ουσίας την τρίτη από τις παραπάνω επιλογές. Καθοριστικής σημασίας για το τι τελικά θα προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τη στάση που θα ακολουθήσει ο EFSF/ESM, θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων σε επίπεδο Eurogroup. Aν αποφασιστεί η στάση αναμονής, αυτή θα επανεξεταστεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής και ανάλογα με το αποτέλεσμά του.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η Ελλάδα έναντι της Ευρωζώνης και να χρειαστεί να επιστρέψει τα 130,9 δισ. ευρώ άμεσα, είναι ρεαλιστικός. Μάλιστα, ο ESM έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα πολυσέλιδο κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων για το τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Σε αυτό καθιστά σαφές ότι η ευθύνη για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι καθαρά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημειώνει ότι ο EFSF/ESM είχε προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο νέας παράτασης (πέραν του Ιουνίου) του προγράμματος. Ομως, η καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την κατάθεση του σχετικού αιτήματος δεν επέτρεψε στο Eurogroup και άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης να την εγκρίνουν, οπότε δεν μπόρεσε να προχωρήσει το σχέδιο. Ξεκαθαρίζει ότι η φερεγγυότητα του ίδιου του Μηχανισμού δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η χώρα χρεοκοπήσει έναντι της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν οι εγγυήσεις των υπόλοιπων χωρών-μελών που διασφαλίζουν την ομαλή του λειτουργία και εξυπηρέτηση του χρέους που έχει αναλάβει.

Aπό τη στιγμή που ο EFSF/ESM θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας και ζητήσει την άμεση επιστροφή των δανείων, τότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα έχει περιθώρια ευελιξίας και πιθανότατα θα προχωρήσει σε αποφάσεις που θα αφήνουν απροστάτευτο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γεγονός το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή