Μέρκελ: Καμία διαπραγμάτευση πριν από την Κυριακή

Μέρκελ: Καμία διαπραγμάτευση πριν από την Κυριακή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της συμφωνίας με κάθε τίμημα τάχθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπούντεσταγκ με αντικείμενο την Ελλάδα, αν και κατέληξε ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τη χώρα μας. Λίγο αργότερα, μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, επισήμανε ότι χρειαζόμαστε μία κατάσταση όπου θα επιτρέψουν ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Στο Μπούντεσταγκ, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε νόμιμο δικαίωμα τη διένεργεια του δημοψηφίσματος, αλλά επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τη διεξαγωγή του. «Ο κόσμος μας κοιτάει. Δεν απειλείται, όμως, το μέλλον της Ευρώπης», διευκρίνισε. Το διακύβευμα δεν είναι, κατά την άποψή της, οι λεπτομέρειες ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, αλλά η θεμελιώδης κατεύθυνση της Ευρώπης. Πρόκειται για μία σύγκρουση αρχών για μια Ευρώπη δικαιοσύνης και ευθύνης, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην καταστρέψει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Σε αυτήν τη συγκυρία, αυτό το πέρα-δώθε δεν έχει νόημα ούτε σύνεση», ήταν η κριτική του Σόιμπλε προς την Αθήνα. Θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να βρεθεί μια λύση, παραδέχθηκε ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τελικά τι θέλει. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Από όταν ανέβηκε στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα», είπε, φανερά εκνευρισμένος. «Μια νομισματική ένωση, στην οποία ο εταίρος δεν τηρεί τίποτε από αυτά που έχει υποσχεθεί δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν πάλι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Οι πολίτες μας αναλαμβάνουν το κόστος της αδράνειας των φίλων σας στην Ελλάδα», ανέφερε, κοιτώντας προς την πλευρά των βουλευτών του Die Linke. «Νομίζω δεν υπολογίσαμε σωστά τα θεσμικά προβλήματα της χώρας», πρόσθεσε και άσκησε κριτική στους προκατόχους του Τσίπρα, αλλά και στην «Ευρώπη, η οποία επίσης έκανε τα στραβά μάτια». Τον νέο τρόμο που θα πυροδοτούσε ένα Grexit επέσεισε ο Αντον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, ο οποίος αποκάλεσε ανεύθυνη τη συνεχή επίκλησή του από τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής εντελώς διαφορετικά σχέδια», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Γκέρντα Χάσελφελντ. Η Αθήνα θέλει να αλλάξει τους κανόνες της Ευρώπης, να εξασφαλίσει χρήμα για να υλοποιήσει τις μη ρεαλιστικές προεκλογικές της υποσχέσεις. «Αυτό δεν πρέπει ούτε μπορούμε να το επιτρέψουμε», διεκήρυξε και έπλεξε το εγκώμιο των Μέρκελ και Σόιμπλε για την υπομονή και την αυστηρότητά τους. Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε το αδελφό κόμμα της Αριστεράς διά στόματος Γκρέγκορ Γκίζι. «Τα πακέτα διάσωσης ουδέποτε κατευθύνθηκαν στους πολίτες, αλλά μόνο στις τράπεζες», είπε, επικρίνοντας την ομιλία της καγκελαρίου. Κατά τον Γκίζι ο χρόνος του δημοψηφίσματος επελέγη σωστά, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια μετά το τελεσίγραφο.Τέλος, το στέλεχος του Die Linke στράφηκε προς τα έδρανα των Σοσιαλδημοκρατών και αναρωτήθηκε: «Τι έγινε η αλληλεγγύη του SPD προς τον ελληνικό λαό;». «Θέλετε να ανατρέψετε την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή