Συνελήφθη Ελληνας ψαράς στην Τουρκία

Συνελήφθη Ελληνας ψαράς στην Τουρκία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός επικράτησε χθες στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας από την ενέργεια των τουρκικών αρχών να συλλάβουν Ελληνα ψαρά για παραβίαση των χωρικών υδάτων της γειτονικής χώρας, κοντά στη Μυτιλήνη.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα που εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι ο Ελληνας πολίτης παραβίασε τα χωρικά ύδατα ή αν υπήρξαν αυθαιρεσίες εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Η έρευνα θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, το τελευταίο διάστημα, τόσο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου όσο και στη θάλασσα καταγράφηκαν εντάσεις, ακόμη και παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, γεγονός που κάνει καχύποπτο το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου Ελληνες όσο και Τούρκοι ψαράδες κινούνται στο όριο των χωρικών υδάτων, ενίοτε τα παραβιάζουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Τα τουρκικά αλιευτικά συνοδεύονται πολλές φορές και από ακταιωρούς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ελληνικά σκάφη του λιμενικού τα απομακρύνουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο προβληματισμός που επικρατεί στην ελληνική διπλωματία έχει κυρίως σχέση με την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Αμυνας χθες παρακολουθούσαν συνεχώς κάθε κίνηση στο Αιγαίο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε καταγραφεί η παραμικρή κίνηση.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθη ο κυβερνήτης και μοναδικός επιβαίνων στο αλιευτικό σκάφος «Αγ. Νικόλαος», ο οποίος ψάρευε στη θαλάσσια περιοχή «Συκαμιές» στη Μυτιλήνη, όπου τον πλησίασε τουρκική ακταιωρός. Το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους συνέλαβε τον Ελληνα ψαρά για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων και τον οδήγησε στην περιοχή «Κουτσούκ Κουγιού» στην Τουρκία, ενώ το σκάφος του κατασχέθηκε. Ο Ελληνας ψαράς ειδοποίησε τους οικείους του, οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή