Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στήριξης του «Ναι»

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στήριξης του «Ναι»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει για μια σειρά επαγγελματικών τάξεων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας το ενδεχόμενο επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής βυθίζοντας τη χώρα στην ανεργία αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου μέλη της Επιτροπής Στήριξης του ΝΑΙ, «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ».

Οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή αγγίζουν σε αριθμό τους 50 και εμπλουτίζονται διαρκώς. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκπροσωπώντας και άλλους παραγωγικούς φορείς της Επιτροπής (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ά.), έκανε ειδική μνεία στις επιπτώσεις που θα επιφέρει για τους 2,5 εκατ. εργαζόμενους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα το ενδεχόμενο επικράτησης ενός ΟΧΙ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διέξοδος εκτός ευρώ. Ο κ. Γιώργος Προκοπάκης, εκπρόσωπος της συλλογικής κίνησης πολιτών «Μένουμε Ευρώπη», μίλησε για τον υπερκομματικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς διακυβεύεται στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για το επάγγελμα των μηχανικών, που έχει πληγεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ενασχόληση πολλών μελών-μηχανικών σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. αλλά και την άμεση ή έμμεση εμπλοκή άλλων, περίπου, 100 επαγγελμάτων από τα εν λόγω έργα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας υπογράμμισε ότι στην περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ, με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της γεωργίας, «θα πεινάσει ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία». Παράλληλα, τόνισε ότι θα απολεσθούν τα 2 δισ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων που δίνονται σε ετήσια βάση στην αγροτική οικονομία και το 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτεί επενδύσεις στον κλάδο. Ο κ. Καραμίχας πρόσθεσε ότι, αν επικρατήσει το ΟΧΙ, σε 3 μήνες η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί έως και 50%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την εξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από εισαγωγές στα λιπάσματα σε ποσοστό 98%, στα είδη φυτοπροστατευτικών σε ποσοστό 94%, στο πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους κ.ά.) σε 35% και στις ζωοτροφές σε 25%.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι εκτός ευρώ 4.500 δημοτικές δομές, μεταξύ των οποίων βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και ιατρεία, κινδυνεύουν να κλείσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, επισημαίνοντας ως παράδειγμα ότι, ήδη, σε κάποιες περιοχές ακινητοποιήθηκαν απορριμματοφόρα, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα προμήθειας με καύσιμα των πρατηρίων που εφοδιάζονται.

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου, στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που στηρίζουν την Επιτροπή του ΝΑΙ.

ΓΣΕΕ: Απόσυρση δημοψηφίσματος

Την απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας το ερώτημά του ψευδεπίγραφο και διχαστικό. Η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, λέγοντας ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα, παρότι, όπως υποστηρίχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, κύκλοι του οποίου υποστήριζαν ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος έχει επιλέξει να μη βρίσκεται στο πεδίο της σκληρής μάχης που διεξάγει η κυβέρνηση, από το οποίο, άλλωστε, απουσίαζε συστηματικά όλους τους μήνες της διαπραγμάτευσης.

Υπέρ του ΝΑΙ στην Ελλάδα και το ευρώ τάσσεται και ο ΣΕΒ. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ζουν μια πρωτοφανή δοκιμασία, υπογραμμίζει πως, αν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα οδηγήσουν άμεσα σε συμφωνία, η βέβαιη έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει στη φτώχεια, στο διχασμό και στη δυστυχία, εύχεται να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία και δηλώνει πως επιλέγει ΝΑΙ στη σταθερότητα και την προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή