Επαναλειτουργία πρεσβειών ΗΠΑ, Κούβας στις 20/7

Επαναλειτουργία πρεσβειών ΗΠΑ, Κούβας στις 20/7

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H κουβανική και η αμερικανική κυβέρνηση θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα αντίστοιχα την 20ή Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επικαλούμενο επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

«Πριν από ένα χρόνο θα έμοιαζε αδύνατο να υψώσουν οι ΗΠΑ τη σημαία μας, την αστερόεσσα πάνω από την πρεσβεία μας στην Αβάνα» είπε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στον Λευκό Οίκο. Το χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα μπροστά», το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί από τερματισμό του εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, μάλιστα, να ζητήσει από το Κογκρέσο την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, καλώντας τα μέλη του σώματος να ακούσουν τους δύο λαούς που τίθενται κατά της συνέχισης του εμπάργκο. Ο Ομπάμα πρόσθεσε εξάλλου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ταξιδέψει στην Αβάνα για να υψώσει την αμερικανική σημαία πάνω από την αμερικανική πρεσβεία ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η επιστολή, την οποία παρέδωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Αβάνα στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επιβεβαιώνει την απόφαση των δύο προέδρων να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις δύο πρωτεύουσες στις 20 Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας. Ο επικεφαλής του τομέα Αμερικανικών Συμφερόντων (Sina) στην Κούβα, Τζέφρι Ντελαουρέντις, παρέδωσε αυτό το έγγραφο στις 16.00 ώρα Ελλάδας στον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών, Μαρκελίνο Μεντίνα. Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν χειραψία με φόντο την κουβανική και την αμερικανική σημαία. Οι δύο αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία δήλωση στον Τύπο κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης τελετής, ωστόσο το κουβανικό υπουργείο είχε αναφέρει προχθές το βράδυ ότι αυτή η επιστολή έχει ως θέμα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επαναλειτουργία των πρεσβειών στις δύο χώρες ακολουθεί την ιστορική ανακοίνωση τον περασμένο Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες αντιπαλότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή