Συμβούλιο της Ευρώπης: «Εκτός διεθνών προδιαγραφών»

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Εκτός διεθνών προδιαγραφών»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά αμφισβητείται η εγκυρότητα των όρων διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland ότι δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ελληνικό δημοψήφισμα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένα δημοψήφισμα πρέπει να προκηρυχθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση στους πολίτες. Ταυτόχρονα, το ερώτημα που τίθεται προς τον λαό θα πρέπει να είναι σαφές, ενώ στην ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες και διεθνείς παρατηρητές. Ειδικά η αναφορά στην ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών φανερώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη διαδικασία, υπογραμμίζει η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή που έχει συμμετάσχει ως παρατηρητής του Συμβουλίου σε εκλογές στην Αλβανία, στην Τουρκία, στα Σκόπια και στη Σερβία.

Οσον αφορά την τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών στις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, δεν υπήρχε ανάλογη αντιμετώπιση παρά μόνον την εποχή της δικτατορίας που η χώρα είχε αποβληθεί από το Συμβούλιο. Τέτοιου είδους επισημάνσεις, καθώς και αποστολή παρατηρητών για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας, γίνονται σε χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία παρακολούθησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης (σ.σ. στο οποίο συμμετέχουν 47 κράτη) για την εφαρμογή της δημοκρατίας. «Εως τώρα κανείς δεν αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προσθέτει η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην «Κ».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πολλές φορές έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του οργανισμού για την καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκαλούνται από το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (http://www.minfin.gr/? q=el/news/news/σχέδιο-συμφωνίας-επί-της-οποίας-διενεργείται-το-δημοψήφισμα-την-κυριακή-5-ιουλίου-2015) ως το «Σχέδιο Συμφωνίας επί της οποίας διενεργείται το δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου». Το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο που παρουσιάζεται ως το κείμενο της πρότασης των θεσμών προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες αναφέρει στην πρώτη παράγραφο ότι είναι μια πλήρης περίληψη «των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών σχεδίων που θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, …η οποία παρουσιάζεται στους εταίρους της Ελλάδας». Τελικά θα κληθούμε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των θεσμών ή στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή