ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί μισθούς, συντάξεις

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί μισθούς, συντάξεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε, η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου», καθώς «οδηγεί την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, έξω από τη ζώνη του ευρώ, με όρους χρεοκοπίας, φτωχοποίησης και καταστροφής». Υπογράμμισε ότι το χθεσινό διάγγελμα του κ. Τσίπρα ήταν παραπλανητικό, καθώς ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, όταν οι τράπεζες κλείνουν, οι συντάξεις δεν καταβάλλονται, η οικονομία βουλιάζει και η ανεργία φουντώνει».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε τους κινδύνους οι οποίοι παραμονεύουν σε περίπτωση που ο ESM, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «κάνουν αυστηρή και τυπική εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων τους» και εκτίμησε πως θα δρομολογηθεί «μια κατάσταση τραγική με ολέθριες επιπτώσεις για την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονόησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα μείνει ακάλυπτη από το ευρωπαϊκό δίχτυ και οι δανειστές μας κάνουν απαιτητά τα δάνειά τους, τότε το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί διά της μεθόδου του bail in, ήτοι με κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων που παραμένουν στις συστημικές τράπεζες. Η κ. Γεννηματά παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε με «εξαιρετικά δυσμενείς όρους», ωστόσο, όπως υπογράμμισε «είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, και η προσπάθεια και οι θυσίες των πολιτών δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για σταδιακή έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα». Υπογράμμισε ότι «οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στη μια πλευρά» και πρόσθεσε ότι η ίδια επανειλημμένως αναφέρθηκε σε κάποιες ακραίες προτάσεις των δανειστών. Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση που τηρεί «διευκολύνει αυτούς που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ».

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την κεντρική, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, συγκέντρωσή του, στην πλατεία Κοτζιά, στις 8 μ.μ. Ο πρώην πρωθυπουργός ευθύς εξαρχής ετάχθη υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ενώ σε σειρά συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει τις τελευταίες ημέρες έχει ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας αμέσως μετά την Κυριακή, προκειμένου να προωθηθεί η διαπραγμάτευση και να διασωθεί η χώρα από περαιτέρω περιπέτειες. Παρέμβαση πραγματοποίησε χθες και ο πρώην υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης, κατά την άποψη του οποίου «η κατάρρευση συντελέστηκε και συμπαρασύρει το χτες, το σήμερα και το αύριο». Ο κ. Γιαννίτσης περιγράφει το δημοψήφισμα ως την «επισφράγιση της καταστροφής». «Οι αδύναμοι», λέει, «θα πληρώσουν πάλι με την κατάρρευση κάθε προοπτικής τους για ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με το προχθές. Τα μεσαία στρώματα θα πληρώσουν την ελαφρότητα και την αφέλειά τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή