Αμετανόητος ο λογιστής του στρατοπέδου Αουσβιτς

Αμετανόητος ο λογιστής του στρατοπέδου Αουσβιτς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγγνώμη μόνο από τον Θεό» θέλει να ζητήσει ο 94χρονος λογιστής του στρατοπέδου Αουσβιτς, Οσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος δικάζεται στη γερμανική πόλη Λίνεμπουργκ. Παραδέχθηκε ότι συνέβαλε στη λειτουργία του στρατοπέδου, συλλέγοντας τα περιουσιακά στοιχεία που μετέφεραν οι εκτοπισμένοι κρατούμενοι, πριν οδηγηθούν στον θάνατό τους. Ο Γκρένινγκ καταμετρούσε τις περιουσίες των μελλοθάνατων σε διαφορετικά ευρωπαϊκά νομίσματα, τα οποία εν συνεχεία έστελνε στα κεντρικά του Ράιχ, στο Βερολίνο.

Ο πρώην λογιστής των ναζί είπε ότι του άφησαν βαθιά εντύπωση οι καταθέσεις των επιζώντων στη δίκη και υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν τους ζήτησε συγγνώμη, ήταν γιατί δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει, δεδομένης της κλίμακας των εγκλημάτων. «Συγγνώμη μπορώ να ζητήσω μόνο από τον Θεό» είπε, εκφράζοντας «ταπεινοφροσύνη και ενοχή απέναντι στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων».

Στο ερώτημα γιατί αποτέλεσε γρανάζι της φονικής μηχανής, απάντησε ότι η κουλτούρα της υπακοής, με την οποία είχε εμποτιστεί από μικρό παιδί, τον εμπόδισε να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ο Γκρένιγκ κατηγορείται για συνέργεια σε 300.000 θανάτους Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 1944 και η εισαγγελία έχει προτείνει ισόβια. Ενώ παραδέχεται την «ηθική ευθύνη», αρνείται τη νομική ευθύνη για τους θανάτους. «Ούτε καν χτύπησα ποτέ κανέναν», είπε. Η δικαιοσύνη δεν έχει αποδεχθεί το επιχείρημα αυτό, όπως φάνηκε από την απόφαση του 2011 στην υπόθεση Ντεμιάνιουκ, σύμφωνα με την οποία όσοι αποτελούσαν μέλη του εγκληματικού μηχανισμού των ναζί έχουν ποινικές ευθύνες.

Η 84χρονη σήμερα Ιρένε Βάις, η οποία πέρασε από την υπηρεσία διαλογής και εστάλη στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, δήλωσε απογοητευμένη από τις δηλώσεις του Γκρένινγκ. «Θα ήθελα να ακούσω μια πιο ειλικρινή ομολογία και μία εξήγηση» δήλωσε. «Θα ήθελα να μπορούσα να του κάνω ερωτήσεις, π.χ. πώς μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε, ενώ έβλεπε τα αποτελέσματα της δουλειάς του». «Οποιοσδήποτε φορούσε αυτή τη στολή και βρισκόταν σε αυτό το μέρος εκπροσωπούσε τον τρόμο και τον βούρκο, στον οποίο μπορεί να βουλιάξει η ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από το τι δουλειά έκαναν», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή