Η αλληλεγγύη των εταιρειών του Διαδικτύου

Η αλληλεγγύη των εταιρειών του Διαδικτύου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χείρα βοηθείας στις ελληνικές εταιρείες που λόγω των capital controls αδυνατούν να προχωρήσουν σε βασικές συναλλαγές έτειναν δύο νέοι Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Οι Γιάννης Βλαχογιάννης και Πάνος Παπαδόπουλος, ιδρυτές της ελληνικής startup BugSense, που το 2013 αγοράστηκε από την αμερικανική Splunk και μετέφερε την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τα έξοδα ελληνικών εταιρειών που λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων δεν μπορούν σήμερα να εξοφλήσουν λογαριασμούς για βασικές υπηρεσίες, όπως η φιλοξενία του σέρβερ, τα ονόματα χώρου (domain names), η διαφήμιση στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.

Προφανώς δεν μπορούν να βοηθήσουν όλες τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, οπότε δημιούργησαν ειδική φόρμα όπου κάποιος μπορεί να αναφέρει τα στοιχεία της επιχείρησής του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ώστε οι ανάγκες να ιεραρχηθούν (http://zerofund.org). Ταυτόχρονα, μέσω των λογαριασμών τους στο τουίτερ (@PanosJee και @jonromero) καλούν όλους τους Ελληνες του εξωτερικού να λειτουργήσουν σαν «διακομιστές» για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτήν τη δύσκολη ώρα.

«Δυστυχώς, η ΠΝΠ με την οποία επιβλήθηκαν τα capital controls δεν είχε πρόβλεψη για όλες αυτές τις επιχειρήσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο και σε συναλλαγές με εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες γίνονται κατά βάση μέσω καρτών», λέει στην «Κ» ο Δημοσθένης Καπώνης, συνδημιουργός της δημοφιλούς εφαρμογής για κινητά AthensBook. «Από χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι, όταν το 100% των καρτών είχε πια μπλοκαριστεί, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς τους». Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε ξένες εταιρείες για τη λειτουργία τους, για υπηρεσίες που ξεκινούν από τη φιλοξενία του σέρβερ μέχρι εφαρμογές για τη διαχείριση του πελατολογίου και του στοκ. «Εμείς λάβαμε μέιλ από ξένες εταιρείες που μας λένε ότι θα προσπαθήσουν να μη μας χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους για κάποιες εβδομάδες ώστε, όπως αναφέρουν, να μη μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Εμείς συμπτωματικά δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα, αφού έχουμε προπληρώσει αυτούς τους λογαριασμούς για κάποιους μήνες, αλλά για πολλούς άλλους το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν το 80% των υποδομών τους εκτός Ελλάδας, οπότε τίθεται άμεσο θέμα επιβίωσής τους. Αν εμείς δεν μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τους προμηθευτές μας, θα χάναμε σχεδόν όλη τη δραστηριότητά μας».

Οπως λέει ο κ. Καπώνης, «όταν η οικονομία φτάνει σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, είναι κατανοητό να μπουν capital controls, αλλά είναι άλλο να κόψεις σε κάποιον τη δυνατότητα εκταμίευσης και άλλο όλες τις συναλλαγές ακόμη και σε νομικά πρόσωπα».

Ηδη στην προσπάθεια συστρατεύονται και άλλοι Ελληνες startupers. Οπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο κ. Νίκος Μωραϊτάκης, ιδρυτής και CEO της Workable, που παρέχει ένα καινοτόμο λογισμικό για την απλοποίηση των προσλήψεων, «το Workable δεν θα χρεώσει τους Ελληνες πελάτες για περίοδο τριών μηνών, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χρέωση των πιστωτικών τους καρτών. Ολοι οι πελάτες μας έλαβαν σχετική ενημέρωση. Ξέρουμε ότι δεν σώζεται κανείς από δωρεάν recruiting software, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αποφύγουμε μία ακόμα ανησυχία για επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από τα capital controls». Αντίστοιχα, η ελληνική Moosend, πλατφόρμα email marketing που δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες, ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της με έδρα την Ελλάδα «έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από την ελληνική εταιρεία αντί της βρετανικής και να συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις email καμπάνιες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή