Παροχές εξήγγειλε ο Κουρουμπλής

Παροχές εξήγγειλε ο Κουρουμπλής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαγγελίες για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων των προνοιακών μονάδων, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη χώρα, προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων των ιδρυμάτων και της Εκκλησίας –που επίσης διαχειρίζεται προνοιακές μονάδες–, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε την κατάργηση των μέτρων claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση) στα νοσήλια που δίνει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και τη θέσπιση ημερήσιου νοσηλίου που θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία. Ο κ. Κουρουμπλής άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της πρότασης των δανειστών για περικοπές στον χώρο της Πρόνοιας, χαρακτηρίζοντάς την «διαστροφική», και δεσμεύθηκε ενώπιον όλων ότι εάν η κυβέρνηση δεχθεί το συγκεκριμένο αίτημα, αυτός θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, από τον τρέχοντα μήνα καταργούνται οι κρατήσεις μέσω claw back και rebate από το νοσήλιο στις προνοιακές δομές, προκειμένου αυτές –όπως είπε– «να μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα». Σημειώνεται ότι από τα 34,63 ευρώ κλειστό ημερήσιο νοσήλιο οι τελικές αποδοχές των μονάδων με όλες τις κρατήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 20 ευρώ. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία, στις οποίες θα καταβάλλεται ημερήσιο νοσήλιο για κάθε φιλοξενούμενο, το οποίο θα κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ την ημέρα. Σημειώνεται ότι έως τώρα οι δομές αυτές δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις και χρηματοδοτούνται από τους γονείς των φιλοξενούμενων ατόμων. Τέλος, ο υπουργός εξήγγειλε ότι καταργείται η υποχρέωση συνεργασίας των προνοιακών δομών με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (για τον έλεγχο των οικονομικών τους απαιτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ). Οπως είπε, τον έλεγχο θα αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε η χθεσινή δημόσια σύσταση του κ. Κουρουμπλή προς τους φαρμακοποιούς «να δείξουν κατανόηση» και να μη ζητούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο, το διάστημα αυτό. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος και πρόσθεσε: «Τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή τη δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν το ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά τους διαθέσιμα». «Οι φαρμακοποιοί δεν περίμεναν τη σύσταση του υπουργού Υγείας για επίδειξη ανθρωπιάς», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, που τόνισε ότι «εάν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που η κυβέρνησή του έστειλε στις ουρές των τραπεζών, ας νομοθετήσει όλα τα φάρμακα να χορηγούνται χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου».

Χθες, ο υπουργός, ερωτώμενος για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αφού τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και φαρμακοβιομηχανίες), υποστήριξε ότι «μέχρις στιγμής τα πράγματα βαίνουν πολύ καλά». Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει μαυραγοριτισμό, σημειώνοντας «θα το μετανιώσει πολύ σκληρά όποιος προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία».

Σε μία κίνηση στήριξης των οικογενειών των θανόντων, εν μέσω της σφοδρότατης κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι οι συγγενείς των θανόντων δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα τα δημοτικά τέλη κοιμητηρίου και ταφής στα κοιμητήρια ευθύνης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή