Μετανάστες «κάνουν χρήση» της απεργίας στο Καλέ

Μετανάστες «κάνουν χρήση» της απεργίας στο Καλέ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΕ. Σε φορτηγά στο Καλέ, τα οποία περιμένουν να επιβιβασθούν σε τρένα της Σήραγγας της Μάγχης, προσπαθούσαν χθες να διεισδύσουν δεκάδες μετανάστες, εκμεταλλευόμενοι την απεργία των ναυτεργατών που προκάλεσε έμφραγμα στη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.

Η απεργία των ναυτεργατών της Scop SeaFrance, κράτησε και χθες -για τρίτη ημέρα- δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Καλέ, ενώ απεργοί εμπόδισαν την αναχώρηση των σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών για τη Σήραγγα της Μάγχης, υποχρεώνοντας και αυτές που ξεκίνησαν από το Λονδίνο, να επιστρέψουν στο σταθμό του Ουοτελού. Η απεργία θα συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο.

Στο μεταξύ, δεκάδες μετανάστες κάθονταν στην άκρη του δρόμου στο Καλέ, ελπίζοντας να τρυπώσουν σε κάποιο από τα φορτηγά, τα οποία έχουν σταθμεύσει χωρίς να αφήνουν χώρο ανάμεσά τους, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν από τους επίδοξους λαθρεπιβάτες.

Ο 36χρονος Αντάμ, μετανάστης από το Σουδάν, ο οποίος διέφυγε από το εμπόλεμο Νταρφούρ, λέει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει και ελπίζει να εκμεταλλευθεί το χάος που επικρατεί στο λιμάνι. «Ανήκω στο έθνος των Ζαγκάουα και δεν έχω κανένα μέλλον στο Σουδάν, παρότι διαθέτω πτυχίο πανεπιστημίου. Βρίσκομαι στη Γαλλία τους τελευταίους δύο μήνες και η ζωή μας εδώ είναι πολύ δύσκολη. Ελπίζω να φθάσω στη Βρετανία, καθώς εκεί θα εξασφαλίσω άδεια παραμονής και προσωρινό διαβατήριο πιο γρήγορα από ό,τι εδώ» λέει χαρακτηριστικά ο Αντάμ.

Η απεργία των επόμενων δύο ημερών, καθώς και η στάση εργασίας που προγραμματίζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Γαλλίας, συμπίπτει με την έναρξη των σχολικών διακοπών στη χώρα, εποχή μεγάλων μετακινήσεων εκδρομέων.

Οι απεργοί λιμενεργάτες στο Καλέ έχουν καταλάβει δύο φέρι μποτ, το «Ροντέν» και το «Μπερλιόζ», τα οποία επρόκειτο να αλλάξουν ιδιοκτήτη, απολύοντας τα πληρώματα. «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με αμείωτο ρυθμό. Αύριο, θα διαδηλώσουμε στον αυτοκινητόδρομο και θα μπλοκάρουμε την πρόσβαση στις σήραγγες, με στόχο να πλήξουμε την τοπική οικονομία. Πρέπει τα πράγματα να γίνουν πιο δύσκολα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα πλοία και να σώσουμε 600 θέσεις εργασίας» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της μαχητικής ομοσπονδίας ναυτεργατών, Ερίκ Βερκούτρ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου του Καλέ, η απεργία κοστίζει καθημερινά 300.000 ευρώ στον οργανισμό του λιμένα. «Από την αρχή της κινητοποίησης έχουμε υποστεί ζημιές ενός εκατομμυρίου ευρώ», ανέφερε στέλεχος του οργανισμού.

Στο μεταξύ, μήνυση προτίθεται να καταθέσει η εταιρεία της Σήραγγας της Μάγχης για απειλή κατά της ζωής τρίτου, εναντίον των ναυτεργατών της Scop SeaFrance, οι οποίοι απέκλεισαν την κυκλοφορία των συρμών του σιδηροδρόμου, με οδοφράγματα από φλεγόμενα λάστιχα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία Eurotunnel απειλεί με δικαστικές ενέργειες τη ναυτιλιακή εταιρία.

Η αστυνομία του νομού Πα-ντε-Καλέ ανακοίνωσε ότι περίπου 40 απεργοί κατάφεραν να διεισδύσουν στις γραμμές της υπερταχείας κάτω από τη Μάγχη, καίγοντας λάστιχα και διακόπτοντας την κυκλοφορία των συρμών.

Τα τρένα Eurostar, τα οποία συνδέουν τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο διέκοψαν την κυκλοφορία τους, «μέχρι νεωτέρας», όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή