Το «ασφαλές» ταξίδι των προσφύγων

Το «ασφαλές» ταξίδι των προσφύγων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣΑ. Καλυμμένα από τσιμπήματα κουνουπιών, μετά από νύχτες στο ύπαιθρο, δύο κορίτσια από τη Συρία, έξι και οκτώ ετών, είναι ξαπλωμένα σε κουβέρτες σε ένα χωράφι στη Βόρεια Σερβία, περιμένοντας να ξεκινήσει το επόμενο σκέλος του μεγάλου ταξιδιού τους. Σε λίγες ώρες, τα δύο κορίτσια, με τις ασορτί φόρμες που γράφουν πάνω «Ηollywood», θα προσπαθήσουν μαζί με άλλους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ουγγαρία. Αν τα καταφέρουν, μετά από μήνες ταξιδιού, θα βρίσκονται στην Ε.Ε. και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν άσυλο ή, αν η αίτησή τους απορριφθεί, να χαθούν στη γιγάντια ζώνη ανοικτών συνόρων και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει φέτος τα σερβοουγγρικά σύνορα. Τα χωράφια γύρω από τον ποταμό Τίζα έχουν γίνει τα νέα σύνορα στον αγώνα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έχει διατάξει την κατασκευή φράκτη ύψους 4 μέτρων στην περιοχή. Σε αντίθεση με τη Μεσόγειο, που γίνεται νεκροταφείο ανθρώπων, οι θάνατοι στα σύνορα αυτά είναι λιγοστοί και έτσι η περιοχή δεν έλκει την προσοχή. Ομως τα σύνορα αυτά φέτος ξεπέρασαν την Ιταλία και έγιναν το κυριότερο σημείο εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. «Ως τώρα μιλούσαμε για την Ιταλία και την Ελλάδα. Τώρα προσθέσαμε την Ουγγαρία» είπε την Τρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκεπτόμενος την ουγγρική πρωτεύουσα. «Θεωρούμε το ζήτημα του φράκτη ως μέσο φύλαξης των συνόρων» εξήγησε ο Ορμπάν μετά τη συνάντηση χθες με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ανάμεσα στα ψηλά χόρτα, στα σερβοουγγρικά σύνορα, υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι πρόχειροι καταυλισμοί ανθρώπων που ήδη πέρασαν στην Ουγγαρία. Ανάμεσα στα άδεια πλαστικά μπουκάλια και τα σκουπίδια, βρίσκει κανείς έγγραφα στα ελληνικά ή στα σλαβομακεδονικά, τα οποία πιστοποιούν ότι οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Τα έγγραφα δίδονται στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ. Πολλοί τα εγκαταλείπουν γιατί φοβούνται ότι αν τα έχουν πάνω τους δεν θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση ασύλου στον τελικό προορισμό τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ομάδες ξεκινούν το ταξίδι. Μια ομάδα περίπου 30 Αφγανών, ανδρών και γυναικών, με μωρά στην αγκαλιά, διασχίζουν μία θαμνώδη έκταση και ένα όρυγμα. Μετά από πορεία τεσσάρων ωρών, βρίσκονται πλέον στην Ουγγαρία και εξαφανίζονται στα χωράφια. Σε άλλο σημείο των συνόρων, τα δύο κορίτσια από τη Συρία, συνοδευόμενα από δύο ενήλικους άνδρες, περπατούν στην κορυφή ενός φράγματος του ποταμού Τίζα. Αστυνομικοί τους σταματούν και τα κορίτσια κάθονται στο έδαφος εξαντλημένα. Οι αστυνομικοί τους δίνουν μπουκάλια με νερό και ένα από τα κοριτσάκια βγάζει ένα πλαστικό κυλινδρικό μπουκαλάκι, προσθέτει νερό και κάνει σαπουνόφουσκες. Μόλις ολοκλήρωσαν ένα ακόμη σκέλος του ταξιδιού τους. Βρίσκονται στην Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή