Το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση μέχρι να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση μέχρι να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προτεραιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει να βοηθήσει τους Ελληνες αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής αναταραχής, υπογραμμίζει σε εννέα ερωταπαντήσεις για την Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός. Οπως τονίζει, «το προσωπικό του Ταμείου πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω μιας ισορροπημένης προσέγγισης, με την Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους να προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους». Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνει. Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση το περιθώριο να προωθήσει σταδιακά τις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που να προστατεύει τους πιο ανίσχυρους και να ισχυροποιεί την οικονομία, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο, η μη πληρωμή της δόσης σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το τρέχον πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση μέχρι να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οπως τονίζει το ΔΝΤ, αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Αυτό, σημειώνει, είναι και η μεγαλύτερη «ποινή» για την καθυστέρηση της πληρωμής. Οσο για τις ευρύτερες επιπτώσεις της συσσώρευσης οφειλών προς το ΔΝΤ, αυτό εναπόκειται στους άλλους πιστωτές της χώρας να το αποφασίσουν. Με δεδομένη, πάντως, τη σημασία του ελληνικού προγράμματος, η διευθύντρια του Ταμείου ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως ότι η χώρα βρίσκεται σε καθυστέρηση πληρωμών, όταν το χρονοδιάγραμμα της δίνει περιθώριο ενός μήνα για να το κάνει.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, σημειώνει το ΔΝΤ, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπηση στο συμβούλιο, ενώ επί του παρόντος η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να λαμβάνει τεχνική βοήθεια, δηλαδή πρόσβαση στους ειδικούς του Ταμείου για θέματα όπως η φορολογική διοίκηση και οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οσο για το αίτημα αναβολής της πληρωμής της 30ής Ιουνίου, το Ταμείο επιβεβαιώνει ότι μία χώρα μπορεί να το ζητήσει αυτό, όπως έκανε η Ελλάδα. Προσθέτει, όμως, ότι πολιτική του είναι να μη δίνει αναβολές. «Στόχος μας είναι να εργασθούμε με τη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά τους. Πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, το ΔΝΤ έδωσε αναβολή σε λίγες χώρες χαμηλών εισοδημάτων που το ζήτησαν, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναβολή δεν βοήθησε τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης ή τα διαρθρωτικά οικονομικά τους προβλήματα».

Σχετικά με την επίλυση εξάλλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι πολιτική του είναι να συνεργασθεί με τα κράτη-μέλη – κάτι που τονίζει ότι έχει κάνει αποτελεσματικά σε γενικές γραμμές. Μεταξύ του 1978 και του 1989, συνολικά 19 χώρες βρέθηκαν σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών και με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλίας, όλες οι άλλες κατάφεραν να πληρώσουν τις καθυστερημένες υποχρεώσεις τους. Μόνο η Ζιμπάμπουε δεν το έχει κάνει στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Τέλος, διαβεβαιώνει τα μέλη και τους μετόχους του ότι τα οικονομικά του στοιχεία είναι ισχυρά. Με τη χρηματοδοτική του δυνατότητα στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των 377 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ διαβεβαιώνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των λοιπών μελών του. Τέλος, διαβεβαιώνει τους μετόχους του ότι δεν θα υποστούν απώλειες. Ανεξάρτητα από τη μη πληρωμή της δόσης, τα χρήματα των μελών του ΔΝΤ είναι απολύτως διασφαλισμένα, τονίζει το ΔΝΤ, που σημειώνει ότι θα συνεχίσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του προς τα μέλη και τους δανειστές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή