Η Ρόδος του Λούβρου επιστρέφει στο νησί των Ιπποτών

Η Ρόδος του Λούβρου επιστρέφει στο νησί των Ιπποτών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ταξιδέψουν από το μουσείο του Λούβρου στη Ρόδο. Μοναδικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία απομάκρυναν οι ιστορικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής εύρεσής τους από το νησί του Αιγαίου, επιστρέφουν για μια πολύ σημαντική έκθεση με τίτλο «Ρόδος: Ενα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής. 15ος – 5ος αι. π.Χ.», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 10 Ιουλίου. Η πρώτη της παρουσίαση έγινε από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015 στο Λούβρο, συνενώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο έργα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, όπως το Βρετανικό και της Κοπεγχάγης και φυσικά, αυτό της Ρόδου.

Ο πλούτος και η ποικιλία των ευρημάτων, πολλά από τα οποία ήταν εισηγμένα από την Εγγύς Ανατολή, την Κύπρο, τη Συροπαλαιστίνη, αλλά και τις πόλεις της κυρίως και ανατολικής Ελλάδας, κατέδειξαν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος στη μετάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής στον ελληνικό πολιτισμό. Ο ρόλος αυτός οφείλεται στην επίκαιρη γεωγραφική θέση του νησιού, σε ένα σημείο του Αιγαίου όπου διασταυρώνονται οι θαλάσσιοι δρόμοι που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο και την Εγγύς Ανατολή, την Κρήτη και την Αίγυπτο, αλλά και με τη δυτική Μεσόγειο.

Οπως έγινε και με την παρουσίαση στο Λούβρο, η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις θεματικούς άξονες: ο πρώτος αναφέρεται στην αρχαιολογική έρευνα του νησιού, ο δεύτερος στον ρόλο της Ρόδου ως τόπου ανταλλαγών και ο τρίτος στα ροδιακά εργαστήρια. Τα εκθέματα που θα πλαισιώσουν τις θεματικές ενότητες προέρχονται από το Μουσείο του Λούβρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Τα εκθέματα από τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία θα αντικατασταθούν από παρόμοια στο Μουσείο της Ρόδου, ενώ συνέχεια της έκθεσης αποτελούν ουσιαστικά και οι υπόλοιπες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου. Από το Λούβρο, πάντως, θα έρθουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου συνολικά 48 ευρήματα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε μεγάλη αίθουσα του ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου, γνωστή και ως «αίθουσα των ασθενών», επωνυμία που οφείλεται στο ότι το κτιριακό συγκρότημα του σημερινού Μουσείου αποτελούσε κατά την Ιπποτοκρατία το Νέο Νοσοκομείο των Ιπποτών, έργο που ολοκληρώθηκε επί μεγάλου μαγίστρου Pierre d’ Aubusson. Στη λειτουργία της αίθουσας παραπέμπουν επιτύμβιες πλάκες ιπποτών και οικόσημα από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας (1309-1522), που εκτίθενται σε αραιή διάταξη περιμετρικά της αίθουσας. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου κρίθηκε σκόπιμη, γιατί η περιοδική έκθεση έχει άμεση σχέση με τη μόνιμη έκθεση στις παρακείμενες αίθουσες του Μουσείου, αλλά κυρίως γιατί θα συνδεθεί με την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Διάρκεια έως τις 15 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή