Η κλασική μουσική κατακτά τον Μόλυβο

Η κλασική μουσική κατακτά τον Μόλυβο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φιλόδοξο φεστιβάλ κλασικής μουσικής ξεκινά αυτό τον Αύγουστο στον Μόλυβο. Νέοι, δυναμικά ανερχόμενοι μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν την όμορφη κωμόπολη της Λέσβου για τρεις μέρες. Οχι μόνο μέσα από τις πέντε συναυλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 19, 20 και 21 Αυγούστου στο μαγευτικό μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Δύο φορές την ημέρα, το μεσημέρι στις 12.00 και το απόγευμα στις 18.00, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα παίζουν μουσική σε απρόσμενες γωνιές του Μολύβου, στους δρόμους, στο λιμάνι, στην παραλία. Ολος ο Μόλυβος μια γιορτή.

«Ψυχή», δύο Γερμανίδες

Στον πυρήνα του νέου φεστιβάλ βρίσκονται η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν. Δύο πιανίστριες γεννημένες στη Γερμανία, με καταγωγή από τη Λέσβο, οι οποίες, παρά τη νεαρή ηλικία τους, έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις και εμφανίσεις στο ενεργητικό τους. Σκέφτηκαν να ονομάσουν το πρώτο φεστιβάλ «Μεταμορφώσεις», επειδή ελπίζουν να «μεταμορφώσουν» για λίγες ημέρες τους ρυθμούς στον Μόλυβο, αλλά και επειδή σε αρκετές από τις συνθέσεις που θα ακουστούν στις συναυλίες η μουσική περνάει από τα στάδια μιας «μεταμόρφωσης», όπως αναφέρουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «Μεταμορφώσεις» του Ρίχαρντ Στράους, το κουαρτέτο «Απ’ τη ζωή μου» του Σμέτανα και η τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ, έργο που θα ακουστεί στη μεταγραφή του από τον Κλάους Σίμον. Μάλιστα, σε αυτό το έργο σολίστ θα είναι η διάσημη Γερμανίδα υψίφωνος Μάρλις Πέτερσεν.

Είναι κι αυτό ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ: ότι, δηλαδή, συνδυάζει δυναμικά ανερχόμενους νέους μουσικούς με καταξιωμένους καλλιτέχνες, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο μουσικής πράξης. Μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του φεστιβάλ είναι ο διάσημος Βρετανός αρχιμουσικός σερ Ρότζερ Νόρινγκτον και ο καταξιωμένος Γερμανός πιανίστας Λαρς Φογκτ, ενώ με τους νέους μουσικούς θα συμπράξουν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως η Πέτερσεν και ο γνωστός Ελληνας σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος.

Κύριος χώρος του φεστιβάλ είναι το μαγικό μεσαιωνικό κάστρο του Μολύβου, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι τέσσερις συναυλίες. Η πρώτη ξεκινά και τελειώνει με σαξόφωνο, καθώς πρώτο έργο στο πρόγραμμα είναι ο κεφάτος «Σκαραμούς» του Νταριούς Μιγιό σε μεταγραφή του Ντον Στιούαρτ και τελευταίο η Σουίτα τάνγκο του Αστορ Πιατσόλα σε διασκευή του Θόδωρου Κερκέζου. Ανάμεσα στα δύο έργα θα ακουστούν συνθέσεις μουσικής δωματίου των Μπραμς, Σοστακόβιτς και Μότσαρτ.

Αργά το απόγευμα της δεύτερης μέρας θα πραγματοποιηθεί συναυλία για παιδιά και νέους, με τα «Φαιδρά καμώματα του Τιλ Οϊλενσπιλγκελ» του Στράους (σε διασκευή του Μπριτ Ντιν), καθώς επίσης αποσπάσματα από έργα Σούμαν, Μπραμς και Χούμπερντινκ. Αργότερα το ίδιο βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κορυφαία έργα μουσικής δωματίου, το Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα του Ρόμπερτ Σούμαν και το Σεπτέτο για κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο του Μπετόβεν.

Η τελευταία ημέρα

Δύο συναυλίες περιλαμβάνει επίσης η τελευταία ημέρα: μία το μεσημέρι και μία το βράδυ. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της πόλης και κατά τη διάρκειά της θα ακουστούν έργα Ρίχαρντ Στράους, Ζαν Φρανσέ και Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Το βράδυ, στο κάστρο θα ακουστούν συνθέσεις των Μότσαρτ, Σμέτανα καθώς επίσης η τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ.

Ετσι, σε όσους από εμάς στην Αθήνα έλειψε η μουσική δωματίου το καλοκαίρι, καθώς το Φεστιβάλ Αθηνών δεν βρήκε χώρο ούτε γι’ αυτήν, έχουν έναν πρόσθετο λόγο να επισκεφτούν την όμορφη Μυτιλήνη τον Αύγουστο.

​​ www.molyvosfestival.com,

τηλ.: 6938624496

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή