Βουλευτές ΑΝΕΛ υπέρ του «Ναι»

Βουλευτές ΑΝΕΛ υπέρ του «Ναι»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονοι κραδασμοί δοκιμάζουν πλέον το κυβερνητικό σκάφος, με επίκεντρο τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο (ΑΝΕΛ), πέντε βουλευτές του οποίου «στασίασαν» χθες κατά της κυβερνητικής επιλογής του δημοψηφίσματος και ένας εξ αυτών διεγράφη. Ο κ. Π. Καμμένος, που την Τετάρτη είχε απειλήσει με ρήξη τον κ. Αλ. Τσίπρα, με αφορμή την περικοπή ύψους 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στην πρόταση του πρωθυπουργού προς τους πιστωτές, προχώρησε χθες στη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου κ. Κ. Δαμαβολίτη, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα!

«Εχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», ήταν το σχόλιο του κ. Καμμένου και έναντι των τεσσάρων ακόμη βουλευτών του κόμματος που έλαβαν προφανείς αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος και, άμεσα ή έμμεσα, ζήτησαν την απόσυρση. Αργά το απόγευμα ο κ. Δαμαβολίτης παραιτήθηκε και τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο κ. Γρ. Μακαρόνας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τις διαβουλεύσεις και να προκαλέσει, στη λήξη του προγράμματος, δημοψήφισμα και, κυρίως, οι δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της επιλογής φαίνεται ότι δοκιμάζουν πολλούς βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και, κατά πληροφορίες, και «πασοκογενή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πλην των πέντε που εμφανίστηκαν δημοσίως, και άλλα στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου κινούνται παρασκηνιακά προς ενίσχυση του ΝΑΙ την Κυριακή, υπό τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης της χώρας.

Κι αν ο κ. Δαμαβολίτης (Ηρακλείου) διεγράφη για την επιλογή του στο ΝΑΙ (συνέντευξη στον 9,84 Ηρακλείου), αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ηπιότερες εκφράσεις αμφισβήτησης της επιλογής του Μαξίμου. Το αντίθετο, καθώς είτε μίλησαν για κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων, είτε χαρακτήρισαν ως χωρίς αντικείμενο το δημοψήφισμα.

«Οταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες ή να κουρευτούν οι καταθέσεις», είπε ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλης (ΑΝΤ1), ζητώντας ακύρωση του δημοψηφίσματος και δηλώνοντας πως ο ίδιος θα ψηφίσει… «ανοικτές τράπεζες». «Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος, καθώς καλείται ο ελληνικός λαός να αποφασίσει πάνω σε μια πρόταση που η ίδια η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης», ήταν το επόμενο κτύπημα, εκ μέρους του κ. Δημήτρη Καμμένου. «Ζητώ την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αποφύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας», κατέληξε ο ίδιος.

Βολές κατά του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου επιφύλαξε και ο κ. Νικ. Μαυραγάνης, κάνοντας λόγο για προφανή στρατηγικά σφάλματα της κυβέρνησης (ως προς την εξάντληση των ταμειακών της διαθεσίμων) και ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας ενός νόθου δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση. Τέλος, υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος έχει ταχθεί και ο κ. Θαν. Παπαχριστόπουλος.

Το κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ είναι τεταμένο, ενώ στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δικαιώσει την επιλογή των κ. Τσίπρα και Καμμένου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα επεισόδια.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή παραίτησης του κ. Δαμαβολίτη: 

Βουλευτές ΑΝΕΛ υπέρ του «Ναι»-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή