CIA: Ανάγκη για φυλετική ποικιλία

CIA: Ανάγκη για φυλετική ποικιλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ύπαρξη δυσανάλογα μεγάλου αριθμού λευκών εργαζομένων στη CIA διαπίστωσε έρευνα της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία κοινοποιήθηκε χθες και επισημαίνει ότι η έλλειψη φυλετικής ποικιλίας συμβάλλει στις αποτυχίες της. «Παρά τις διαπιστώσεις πολλών παλαιότερων μελετών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηγεσία της υπηρεσίας δεν ενδιαφέρεται για τη φυλετική διαφοροποίησή της», αναφέρει η έκθεση των 54 σελίδων, με τίτλο «Διαφοροποίηση Ηγεσίας».

Τη μελέτη εκπόνησε ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου της προεδρίας Κλίντον, Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων αποτελούν ποσοστό 23,9% του συνόλου των εργαζομένων στη CIA, αλλά μόλις 10,8% των ανώτατων στελεχών της υπηρεσίας. «Η έλλειψη διαφοροποίησης σκέψης και εμπειρίας αναγνωρίσθηκε και σε προηγούμενες εκθέσεις του Κογκρέσου, αλλά και ανεξάρτητων επιτροπών, ως αίτιο που συνέβαλε σε παλαιότερες αποτυχίες στο πεδίο των πληροφοριών. Η πολιτισμική διαφοροποίηση αποτελεί κρίσιμο συστατικό της επιτυχίας μιας υπηρεσίας πληροφοριών», αναφέρει η έκθεση.

Στον πρόλογο, ο Τζόρνταν αναφέρει ότι συναντήθηκε με περισσότερους από 200 σημερινούς και πρώην υπαλλήλους της CIA. Μεταξύ αυτών, οι Ασιάτες και όσοι κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι δεν απολάμβαναν την πλήρη εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους.

Παρότι οι ερωτηθέντες από τον Τζόρνταν και τους άλλους συντάκτες της μελέτης, δήλωσαν ότι επιθυμούν η CIA να γίνει πιο αντιπροσωπευτική της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας και περισσότερο ικανή να αντιλαμβάνεται τον υπόλοιπο πλανήτη, «τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ηγεσία της υπηρεσίας έγινε λιγότερο αντιπροσωπευτική τα τελευταία 20 χρόνια».

Το προοίμιο της έκθεσης αναφέρει: «Για παράδειγμα, τη χρονική περίοδο 2004 – 2014, ο αριθμός Αφροαμερικανών ανώτατων αξιωματικών πληροφοριών μειώθηκε τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ποσοστό στη Διεύθυνση Πληροφοριών. Επιπλέον, ενώ η εκπροσώπηση ισπανόφωνων αξιωματικών στη CIA αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό τους παραμένει αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο χώρο εργασίας στις ΗΠΑ». Η έκθεση συστήνει «μετ’ επιτάσεως» στον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, να κινηθεί αμέσως και αποφασιστικά, με στόχο την προαγωγή μελών μειονοτήτων σε ανώτατες θέσεις στην υπηρεσία.

«Μία σειρά τέτοιων προαγωγών στα ανώτατα κλιμάκια της CIA θα βοηθούσε καθοριστικά στο να ξεπερασθούν τα εμπόδια προς την πραγματική πολιτισμική ποικιλία. Το βήμα αυτό, περισσότερο από κάθε άλλο, θα αποδείξει ότι η υπηρεσία εισήλθε σε νέα εποχή και έχει δεσμευτεί να γίνει πραγματικά αντιπροσωπευτική της αμερικανικής κοινωνίας».

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος παρήγγειλε την έκθεση τον Ιανουάριο, τόνισε ότι θα λάβει αμέσως μέτρα, ειδικά στα ανώτατα κλιμάκια. «Μέσα στο έτος, κάθε αξιωματικός της ομάδας των επικεφαλής θα παρακολουθήσει σεμινάρια πολιτισμικής ευαισθησίας», είπε ο κ. Μπρέναν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή