Χειρόγραφα Κάφκα στα αρχεία του Ισραήλ

Χειρόγραφα Κάφκα στα αρχεία του Ισραήλ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εθνική βιβλιοθήκη του Ισραήλ πρόκειται να καταλήξουν, μετά την απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου, τα πολύτιμα χειρόγραφα του Φραντς Κάφκα μετά μακρά δικαστική μάχη. Με την έκδοση της δικαστικής απόφασης μπήκε τέλος σε μία νομική διαμάχη, η οποία θα μπορούσε επάξια να περιγράφεται σε κάποιο έργο του μεγάλου δημιουργού.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε χθες, διέταξε την Εύα Χόφε, κάτοικο Τελ Αβίβ, να παραδώσει τη συλλογή στην Εθνική Βιβλιοθήκη του κράτους.

Ο Φραντς Κάφκα που έγραφε στα γερμανικά, έδινε τα έργα του, όταν τα ολοκλήρωνε, στον φίλο του Μαξ Μπροντ για φύλαξη, ζητώντας του όμως να τα κάψει μετά τον θάνατό του. Ωστόσο ο Μπροντ δεν τήρησε τις επιθυμίες του Κάφκα και δεν πέταξε τα έργα στις φλόγες. Αντιθέτως μετέφερε όλη τη συλλογή μαζί του στην Παλαιστίνη, όπου έφτασε προσπαθώντας να γλιτώσει από τη ναζιστική μανία το 1939. Λίγο πριν πεθάνει, ο Μπροντ κληροδότησε τη συλλογή στη γραμματέα του Εσθήρ Χόφε, με δύο όρους: να εκδώσει τα έργα και αφετέρου να διασφαλίσει ότι θα παρέμεναν ασφαλή ακόμα και μετά τον θάνατό της.

Το 1973, όταν έγινε γνωστό ότι η Χόφε είχε προσπαθήσει να δημοπρατήσει τα χειρόγραφα στο εξωτερικό, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ τής απηύθυνε προειδοποίηση ότι παραβαίνει την επιθυμία του Μπροντ. Οταν το 2007 η γυναίκα πέθανε, η συλλογή είχε κληροδοτηθεί στις δύο κόρες της, οι οποίες ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα το 2008, ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι η συλλογή τούς ανήκει. Το 2012 το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό τους και στην τελευταία απόφαση το περιφερειακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ την επικύρωσε, απορρίπτοντας την έφεση που είχε καταθέσει η Εύα Χόφε.

Αντιθέτως, το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης ότι σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του Μπροντ, η πολύτιμη συλλογή έπρεπε να καταλήξει στα εθνικά αρχεία του Ισραήλ. Η απόφαση εξάλλου αναφέρει ότι η Χόφε διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής σε τραπεζικές θυρίδες και ότι είχε δημοπρατήσει μέρος της. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια χειρόγραφα βρέθηκαν στο γερμανικό Λογοτεχνικό Αρχείο στο Μάιμπαχ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή