«Λαϊκή βούληση» κατόπιν υπουργικών email

«Λαϊκή βούληση» κατόπιν υπουργικών email

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να είναι ο μόνος ξένος που ακόμα σκέφτεται σοβαρά μήπως βγάλει εισιτήριο για Ελλάδα. Οχι για διακοπές φυσικά, αλλά για επιμορφωτικό τουρισμό. Με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, βλέπετε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις νέες μεθόδους διαχείρισης της λαϊκής βούλησης. Το σχετικό σεμινάριο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Υπουργική προπαγάνδα: όχι ή ναι;», και είναι βέβαιον πως για την παρουσίασή του οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονταν όπως οι ηλικιωμένοι στα ΑΤΜ.

Παρότι πρώτος στη σειρά μοιάζει, δικαιωματικά, να είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, που εχθές περήφανος είδε να κρέμεται απ’ το γραφείο του στο υπουργείο πάνω απ’ την πλατεία Συντάγματος ένα πανό δύο ορόφων με μήνυμα «όχι εκβιασμούς – λιτότητα», ο Παναγιώτης Κουρουπλής έχει κι εκείνος πιθανότητες: όταν έμαθε πως οι διοικητές των νοσοκομείων λαμβάνουν κατευθείαν απ’ το υπουργείο του γραμμή υπέρ του «όχι» σε πύρηνο email, εκείνος απάντησε πως «πρόκειται απλώς για ενημερωτικό σημείωμα».

Τόσο «ενημερωτικό», όσο και το δελτίο Τύπου με τα διακριτικά του υπουργείου Εσωτερικών που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, για να αποθεώσει τις «γυναίκες που έχουν μάθει να είναι αγωνίστριες» και θα πουν «ένα ηχηρό ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας». Κι αν μερικές ώρες αργότερα το δελτίο Τύπου αποσύρθηκε, έμειναν οι φωτογραφίες του στο Ιντερνετ να θυμίζουν πόσο εύκολα κυλά η προπαγάνδα όταν έχεις κρατικό κανάλι να τη διοχετεύσεις.

Αλλά καθώς η κατήχηση παραδοσιακά γίνεται πόρτα–πόρτα, δεν αρκεί ούτε η ιστοσελίδα που δημιούργησε η κυβέρνηση για να διατυμπανίσει το «όχι» (www.referendum2015gov.gr), ούτε οι αφίσες στις κολώνες, ούτε τα άπειρα χαρτάκια στα πεζοδρόμια, ούτε καν τα τραπεζάκια με τις καρέκλες και τις ομπρέλες που έχουν απλωθεί στις γειτονιές κι έχουν για σημαία το λευκό «όχι» σε μπλε φόντο. Αλλωστε τα στελέχη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που χθες το πρωί μοίραζαν στο Σύνταγμα φυλλάδια με το περήφανο «όχι» που προτάσσουν έναντι του ταπεινωμένου «ναι», ήταν πολύ σαφή.

Εξαγριωμένοι έμποροι

Οι νεαροί πρόσχαρα μας εξήγησαν πως οργανώθηκαν σε επίπεδο νομαρχιακό, μαζεύτηκαν το προηγούμενο βράδυ στα γραφεία, πήραν απ’ το κόμμα υλικό κι ενθάρρυνση, και βγήκαν στους δρόμους αναβαπτισμένοι. Κι έτσι κάπως βρέθηκαν οι καταστηματάρχες στα Πατήσια εχθές το πρωί αντιμέτωποι με τους κήρυκες του «όχι»: τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν πεζές περιπολίες μέσα κι έξω απ’ τα καταστήματα, για να προσηλυτίσουν πιστούς στη νέα θρησκεία του δημοψηφίσματος. Το ότι συνήθως μέσα στα μαγαζιά δεν βρίσκουν πελάτες αλλά εξαγριωμένους εμπόρους, προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των νεοσσών του κόμματος, που μαθαίνουν από μικροί στα βάσανα του να είσαι Συριζαίος. Τουλάχιστον, οι προβληματισμοί τους προβάλλονται σ’ όλα τα κρατικά ΜΜΕ, τα οποία η κυβέρνηση τελευταία μεταχειρίζεται όπως οι Μπολσεβίκοι την «Πράβντα».

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ό,τι έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Κανάλι της Βουλής, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μπορούν να μπουν στο ΑΠΕ, να διαβάσουν τα 8 διαφορετικά άρθρα υπέρ του «όχι» που έχουν αναρτηθεί, από τον «Τελευταίο Στεναγμό» του Λάκη Λαζόπουλου, μέχρι την «Ανάγκη του φόβου» του Σ. Ασδραχά.

Σε περίπτωση που δεν πειστούν ούτε έτσι, χρόνος υπάρχει. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχει ήδη ρίξει στο Ιντερνετ το πρώτο τηλεοπτικό σποτ υπέρ του «όχι».

Αν αδημονείτε να το απολαύσετε σε οθόνη μεγαλύτερη του υπολογιστή σας, συντονιστείτε άμεσα: λογικά, το σποτ θα κάνει πρεμιέρα στην κρατική ΕΡΤ. Εκτός κι αν το παίξει πρώτο το Κανάλι της Βουλής. Πιθανώς, μαζί με την ένθερμη δήλωση υποστήριξης του συντρόφου ηγέτη απ’ τη μακρινή Βενεζουέλα Μαδούρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή