Φρένο στους στόχους τους, το «Nαι»

Φρένο στους στόχους τους, το «Nαι»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα, χωρίς τυπικό αντικείμενο, σε συνθήκες χρεοκοπίας, με διαδικασίες που προκαλούν παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης -πρώτη φορά μετά τη χούντα- σε εντελώς διαφορετικό τοπίο στην οικονομία και την Ευρωζώνη, και με την ίδια να αναιρεί ταυτόχρονα τους δήθεν λόγους για τους οποίους το διενεργεί. Επικαλείται δήθεν εθνικούς λόγους, για να είναι συμβατό με το Σύνταγμα, και την ίδια στιγμή ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά, ασχέτως αποτελέσματος. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα θα είναι εθνικό. Θα δείξει αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρώπη, να έχει νόμισμα το ευρώ, να διατηρήσει το δημοκρατικό πολίτευμά της.

Τις πρώτες συνέπειες αυτού του πολιτικού τυχοδιωκτισμού τις βιώνει ήδη η κοινωνία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που έχει κατά νου η κυβέρνηση θα είναι τρισχειρότερα, ειδικά αν επικρατήσει το «Οχι», καθώς θα εκληφθεί σαν απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη. Σε αυτό «ποντάρουν» οι Συριζοανελίτες και έτσι το εκλαμβάνουν οι πάντες εκτός Ελλάδας. Οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων το πιστοποιούν. Η όποια ελπίδα για τη δύσκολη και σταδιακή διάσωση της χώρας εξαρτάται πλήρως πλέον από την καθαρή επικράτηση του «Ναι». Τελεία και παύλα.

Ο Αλ. Τσίπρας και «το τσούρμο» του εξακολουθούν να παραπλανούν τον κόσμο, όπως έκαναν πριν φτάσουν στην εξουσία και στη διάρκεια της πεντάμηνης πορείας προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Η Ευρώπη δεν κλονίστηκε, το διεθνές σύστημα δεν ταρακουνήθηκε, ούτε οι αγορές χόρεψαν «πεντοζάλη». Δεν πτοούνται, ωστόσο. Τώρα, απευθυνόμενοι στο θυμικό, προσπαθούν να πείσουν ότι τα βάσανα του λαού θα τελειώσουν πολύ σύντομα, αφού οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μετά το δημοψήφισμα, σα να μη διακόπηκαν ποτέ, και η λύση (όπως τη φαντασιώνονται) είναι προ των πυλών. Τίποτε από αυτά δεν θα ισχύσει. Λένε πάλι ψέματα, αλλά ακόμη και αν οι ίδιοι επιχειρήσουν μία επαναδιαπραγμάτευση, οι άλλοι πιθανότατα δεν θα θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί τους…

Στόχος των σημερινών κυβερνώντων ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει η ρήξη με την Ευρώπη και όλο το σύστημα αξιών της, για να εγκαθιδρύσουν ανενόχλητοι το δικό τους καθεστώς, με κύρια χαρακτηριστικά τη φτωχοποίηση, την ισοπέδωση προς τα κάτω, το αυταρχικό-κομματικό κράτος και τη φίμωση των αντίθετων φωνών. Το «Οχι» αποτελεί το τελικό άλμα προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που βεβαίως θα εξελιχθεί μέσα από την επιστροφή στη δραχμή. Η νίκη του «Ναι» δεν θα δείξει μόνον ότι η πλειοψηφία θέλει να διαφυλάξει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά της μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα είναι επίσης και ένα μεγάλο φρένο στην υλοποίηση του στόχου τους. Και να θέλουν, ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του δεν μπορούν να αγνοήσουν την πίεση της βούλησης του λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή