Wikileaks: «Κούρεμα» εξέταζε η Μέρκελ

Wikileaks: «Κούρεμα» εξέταζε η Μέρκελ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κριτική κατά των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας στην εφημερίδα «BILD» ότι «στις αμερικανικές υπηρεσίες ίσως κάποιοι έχουν χάσει λίγο το μέτρο». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Τζον Εμερσον, εκλήθη χθες στην Καγκελαρία, μετά τη δημοσίευση από την ιστοσελίδα Wikileaks εγγράφων που αποδεικνύουν ότι οι παρακολουθήσεις στόχων της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πολύ ευρύτερες απ’ ό,τι είχε αποκαλυφθεί έως τώρα.

Καλώντας τον Αμερικανό πρέσβη, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλμάγιερ, «κατέστησε σαφές ότι ο σεβασμός προς τη γερμανική νομοθεσία είναι μη διαπραγματεύσιμος και οι αποδεδειγμένες παραβιάσεις θα διωχθούν ποινικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο Ζάιμπερτ προσέθεσε ότι «η απαραίτητη συνεργασία ανάμεσα στις γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες βλάπτεται από τέτοια επανειλημμένα περιστατικά».

Στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνεται κατάλογος 69 αριθμών τηλεφώνου και φαξ που ανήκαν στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Γεωργίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, περιλαμβανόταν ένα τηλεγράφημα που αφορούσε τις συζητήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γραμματέα της για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς και έκθεση του επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Καγκελαρίας, Νίκολαους Μέγιερ-Λάντρουτ, επίσης, για την ελληνική κρίση. Σε αυτά η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο κουρέματος και να διαφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Λάντρουτ γράφει ότι η Μέρκελ αντιμετώπισε θετικά το ενδεχόμενο να μετάσχουν οι χώρες BRICS σε ειδικό ταμείο διάσωσης της Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Αυτή η ιδέα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. «Ενδέχεται η Γαλλία και η Γερμανία να είχαν προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου αν η πληροφορία δεν είχε υποκλαπεί και δοθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες πιθανότατα έφριξαν από τις γεωπολιτικές προεκτάσεις», σημείωσε ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Τα έγγραφα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.wikileaks.org.

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε, επίσης, κληθεί να δώσει εξηγήσεις το 2013, όταν ο Εντουαρντ Σνόουντεν είχε αποκαλύψει ότι η ΝSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

«Φαίνεται ότι οι παρακολουθήσεις αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διάρκεια της προετοιμασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων», είπε ο επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής για τη ΝSA, Πάτρικ Σένσμπουργκ. Μεταξύ των στόχων βρίσκονταν ανώτατα στελέχη των υπουργείων, ομάδες που προετοίμαζαν τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στο G7, ήδη από την εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος επιδίωκε να ρυθμίσει τις χρηματαγορές.

«Η NSA παρακολουθούσε επί χρόνια τη γερμανική κυβέρνηση και ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως για την οικονομική και την εμπορική πολιτική», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Λίνκε, Μπερντ Ρίξιγκερ, ζητώντας να διακοπούν, μετά τις αποκαλύψεις, οι συνομιλίες για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου ΤΤΙΡ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή