Φυγή κεφαλαίων από ευρώ και δολάριο

Φυγή κεφαλαίων από ευρώ και δολάριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές αναζητούν τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια ώστε να προστατευτούν από τις αναταραχές των αγορών, με αποτέλεσμα να ενισχύονται φράγκο, στερλίνα και σουηδική κορώνα, και να υποχωρούν ευρώ και δολάριο ΗΠΑ.

Η ανατίμηση της σουηδικής κορώνας ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια (-0,35%), ενώ για το ελβετικό φράγκο διατυπώθηκαν ακόμα και ακραίες απόψεις, όπως η επιβολή capital controls, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ελβετικής τράπεζας UNB στο Reuters.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ισοτιμία λίρας στερλίνας από 1,52 δολάρια την 1η Ιουνίου χθες υπερέβη το 1,56. Ομοίως η ισοτιμία ελβετικού φράγκου αμερικανικού δολαρίου από 1,02 στις αρχές Ιουνίου, χθες κυμαινόταν στο 1,0582, ενώ η σουηδική κορώνα μετά την ανατίμηση των τελευταίων εβδομάδων χθες υποχωρούσε κατά 1% έναντι του ευρώ χάρη στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στην οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι λόγοι για την ενίσχυση των νομισμάτων καταφυγίων είναι πολλοί. Από τη διαφορετική νομισματική πολιτική που πλέον ακολουθούν οι ΗΠΑ σε σχέση κυρίως με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, που ακόμη βρίσκονται στην αρχή της ποσοτικής τους χαλάρωσης, μέχρι τον χαμηλό πληθωρισμό που υπάρχει σε πολλές χώρες. Η ελληνική κρίση και κατ’ επέκταση η κρίση της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση οδηγούν σε υποτίμηση του ευρώ έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων ενώ «θύματα» της ΕΚΤ είναι οι μικρότερες κεντρικές τράπεζες όπως η ελβετική, η σουηδική και η δανική.

Το πρώτο «θύμα» της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ήταν το ελβετικό φράγκο και κατ’ επέκταση η ελβετική οικονομία. Στις 15 Ιανουαρίου η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) αιφνιδίασε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη σταθερή ισοτιμία 1,20 έναντι του ευρώ. Ακολούθησε πολύ έντονη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου που έφτασε να διαπραγματεύεται σε ισοτιμία σχεδόν 1 προς 1 με το ευρώ. Η είσοδος κεφαλαίων στην Ελβετία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το φράγκο και μαζί του να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα των ελβετικών προϊόντων στις εξαγωγικές αγορές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής UNB δήλωσε ότι δραστικά μέτρα όπως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μόνο το ύστατο μέτρο άμυνας σε περίπτωση πολύ έντονης αναταραχής στην αγορά. Ο περιορισμός των αναλήψεων μετρητών θα περιόρισε την ελκυστικότητα του ελβετικού φράγκου στα μάτια των εγχώριων και διεθνών επενδυτών. «Αυτό θα ήταν ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα», είπε ο κ. Καλτ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υποθετικό σενάριο και όχι για κάποια πληροφορία που προέρχεται από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η σουηδική κεντρική τράπεζα αποτελεί μια ακόμη περίπτωση κεντρικής τράπεζας που αρχικά υποτίμησε σοβαρά την υποχώρηση του πληθωρισμού για να αναγκαστεί στη συνέχεια να ανακρούσει πρύμναν και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού. Χθες η σουηδική κορώνα υποχώρησε μέχρι και 1% έναντι του ευρώ, όταν η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο -0,35%, επικαλούμενη αυτή τη φορά την απειλή της ελληνικής κρίσης. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η απειλή του χαμηλού πληθωρισμού στη Σουηδία. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση λίγο απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε την υποχώρηση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων βασικών νομισμάτων. Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μεταθέσει για τον Δεκέμβριο ή και αργότερα την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το αμερικανικό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή