Παπανδρέου: «Να μην παιχθεί η χώρα στα ζάρια»

Παπανδρέου: «Να μην παιχθεί η χώρα στα ζάρια»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του «Nαι» ετάχθη ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή, κεντρική ομιλία του προ του δημοψηφίσματος στην πλατεία Κοτζιά. Ο επικεφαλής του «Κινήματος» επισήμανε ότι το «όχι» θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει τη χώρα στα ζάρια». Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «την Κυριακή, η πατρίδα μάς καλεί. Εδώ που ήρθαν τα πράγματα, μας καλεί να την κρατήσουμε στη ζωή». Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει τι πρόκειται να συμβεί αν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη. Μίλησε για «εθνική τραγωδία», την οποία θα επακολουθήσει ένας νέος διχασμός.

Ενα «όχι», πρόσθεσε, θα σήμαινε ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα τρία – τέσσερα εκατομμύρια άτομα, ενώ το «οδυνηρό 30% των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχειας» θα γίνει 60%-70%. «Η απάντηση στην ύφεση 25% τα τελευταία έξι χρόνια, δεν μπορεί να είναι ύφεση 30%, άμεσα, σε ένα χρόνο» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Η απάντηση στο μειωμένο εισόδημα, επισήμανε, «δεν μπορεί ποτέ να είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμοί αναλήψεων ή το “κούρεμα” καταθέσεων. Η απάντηση στη μειωμένη σύνταξη, δεν είναι η ελάχιστη ή καθόλου σύνταξη». Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του, προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική θητεία του. Το 2010, είπε, «αποφύγαμε πολύ χειρότερα, γιατί τότε χρεοκοπία θα σήμανε να στερηθούν όλοι, ολόκληρους τους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά σηκώσαμε το βάρος, πατριωτικά, με βούληση και τόλμη». Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι ο ίδιος και όσοι το 2010 έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να βάλουν τη χώρα στο μνημόνιο έγιναν στόχοι «κάθε παρασιτικού συμφέροντος, κάθε φασίστα, κάθε εθνοκάπηλου, κάθε σαλεμένου εκπροσώπου του μεσαίωνα της επιστροφής στη δραχμή, αλλά και όλων αυτών που πότισαν με μύθους και διχασμό την ελληνική κοινωνία από το 2010».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή