Κ. Καραμανλής: Επιλέγουμε το ΝΑΙ για εθνικούς λόγους

Κ. Καραμανλής: Επιλέγουμε το ΝΑΙ για εθνικούς λόγους

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Γιώργου Π. Τερζή

Σε ηχηρή παρέμβαση υπέρ του «Ναι» προέβη χθες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πρώτη του τηλεοπτική δήλωση μετά το 2009. Αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα και σε πολλούς αποδέκτες, ο κ. Καραμανλής προέταξε τους κινδύνους, όχι μόνον οικονομικούς και κοινωνικούς, αλλά κυρίως εθνικής ασφάλειας που συνεπάγεται η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «και οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά βεβαίως λάθη κάναμε και εμείς», με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι πολίτες, αλλά έσπευσε να προσθέσει απευθυνόμενος σε όσους προσανατολίζονται στο «Οχι»: «Oσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας Oχι την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του Oχι θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο». Τέλος, ο κ. Καραμανλής, αφού επισήμανε την αδήριτη ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αποτροπής του διχασμού κατέστησε σαφές πως τοποθετείται υπερκομματικά και χωρίς να έχει προσωπικές στοχεύσεις. «Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός ήλπιζε ότι τελικώς το δημοψήφισμα θα ματαιωνόταν. Ωστόσο, το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Αλέξη Τσίπρα τον οδήγησε να παρέμβει με ηχηρό τρόπο. Βαρύνουσα παρέμβαση υπέρ του ευρωπαϊκού μετώπου και του ΝΑΙ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής, πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη, δημόσια τηλεοπτική δήλωσή του μετά το 2009. Εμφανώς προβληματισμένος για τις εξελίξεις αλλά και για το κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ. επιδίωξε να στείλει σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, να αναδείξει τους κινδύνους, όχι μόνον οικονομικούς και κοινωνικούς, αλλά κυρίως τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που συνεπάγεται η απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη. Να επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αποτροπής ενός νέου διχασμού, και μάλιστα αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς. Να αναγνωρίσει ευθύνες για τα βάρη που υφίσταται μεγάλη μερίδα πολιτών στην πλευρά της Ευρώπης αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις. Και, τέλος, να στείλει σαφές μήνυμα ως προς τη δική του, υπερκομματική, στάση: «Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια».

Ο κ. Καραμανλής τοποθέτησε το επικείμενο δημοψήφισμα στη μακρά αλυσίδα των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετώπισε ο ελληνισμός. Και επέμεινε ότι «η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω απ’ όλα, για λόγους εθνικούς». «Οποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτήν τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Ελληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας… Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει», προσέθεσε.

Επέμεινε στην ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αναγνωρίζοντας –εν είδει αυτοκριτικής– εκατέρωθεν λάθη για το σημερινό αδιέξοδο. «Η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η πραγματικότητα δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη πραμονής της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Σε πείσμα των εκατέρωθεν υψηλών τόνων, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η επικράτηση του ΟΧΙ θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο, ωστόσο οι φράσεις του για τους υποστηρικτές του ΟΧΙ ήταν επιλεγμένες: «Oσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΟΧΙ την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ΟΧΙ θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο». «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά», κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ήταν αποδέκτης ισχυρών πιέσεων για μία ηχηρή παρέμβασή του, καθώς διατηρεί υψηλή δημοφιλία αλλά και διεισδυτικότητα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που σήμερα βρίσκονται εκτός γαλάζιων τειχών. Μεταξύ του πρώτου μηνύματός του, το Σάββατο, και της χθεσινής ημέρας, ο κ. Καραμανλής φέρεται να ήλπιζε ότι οι εξελίξεις θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικές και ότι το δημοψήφισμα θα ματαιωνόταν. Ωστόσο, το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Αλέξη Τσίπρα οριστικοποίησε την απόφαση του κ. Καραμανλή να παρέμβει εκ νέου, αυτήν τη φορά με ηχηρό τρόπο. Το κείμενο το έγραψε ο ίδιος, ενώ από νωρίς χθες το πρωί βρισκόταν στο γραφείο του, μαζί με στενούς συνεργάτες του (Γ. Αγγέλου, Ευ. Αντώναρος, Θεοδ. Ρουσόπουλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή