«Αφεση αμαρτιών» δίνουν οι Γάλλοι στον Στρος-Καν

«Αφεση αμαρτιών» δίνουν οι Γάλλοι στον Στρος-Καν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δυναμική επιστροφή στις προτιμήσεις των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, πραγματοποίησε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τέσσερα χρόνια μετά την «υπόθεση του Sofitel» και λίγους μήνες μετά την αθώωσή του σε υπόθεση μαστροπείας, γνωστή ως «υπόθεση του Κάρλτον της Λίλλης».

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Liberation για τον καλύτερο υποψήφιο πρόεδρο της Αριστεράς το 2017, τον DSK, όπως είναι γνωστός ο Στρος-Καν, ξεπερνάει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων μόνον ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς με 47%.

Ποσοστό 37% των ερωτηθέντων επιλέγει τον DSK, 32% τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, 28% τη Μαρτίν Ομπρί, 24% τον Αρνό Μοντεμπούρ και μόλις 23% θα ήθελαν να δουν τον Φρανσουά Ολάντ να διεκδικεί την προεδρία της χώρας το 2017.

Τα πράγματα για τον DSK αλλάζουν, όμως, μεταξύ των υποστηρικτών της γαλλικής Αριστεράς, οι οποίοι επιλέγουν τον Μανουέλ Βαλς με 67%, τη Μαρτίν Ομπρί με 62%, τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον Φρανσουά Ολάντ με 56% για τον κάθε έναν και τον DSK με μόλις 45%.

«Τα στοιχεία που αφορούν τον DSK προκαλούν έκπληξη. Ο DSK έχει μία “αντισυστημική” διάσταση, εξαιτίας της εμπλοκής του με τη Δικαιοσύνη, ενώ όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι πρόκειται για έναν ιδιοφυή οικονομολόγο και μεγάλο γνώστη της λειτουργίας του “συστήματος” αυτού», λέει ο πολιτικός αναλυτής Φρανσουά Μικέ-Μαρτί.

Αν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, 28% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν υπέρ του Νικολά Σαρκοζί, 23% για τη Μαρίν Λεπέν και μόλις 9% για τον Φρανσουά Ολάντ. Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ 19% την εγκρίνει και 18% αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Στο ερώτημα ποιος θα κυβερνούσε καλύτερα, 34% εκτιμά ότι η Δεξιά θα ήταν αποτελεσματικότερη από τους Σοσιαλιστές, ενώ 28% πιστεύουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα ήταν ικανό να κυβερνήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή