Fitch: Δεν θα υπάρξει άμεση άρση των capital controls

Fitch: Δεν θα υπάρξει άμεση άρση των capital controls

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα αρθούν ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων, διατυπώνει ο οίκος Fitch, ενώ επισημαίνει ότι η διάσωση των ελληνικών τραπεζών θα είναι περίπλοκη και δύσκολα θα αποφευχθεί «κούρεμα» στα στοιχεία ενεργητικού και τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οπως σημειώνει, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην προχωρήσει σε αύξηση της ρευστότητας μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Στήριξης (ELA), και υπό την πίεση των μεγάλων εκροών, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών ήταν η επιβολή περιορισμών.

Οπως τονίζει, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει μια γρήγορη και ομαλή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ακόμα και αν υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι περιορισμοί διήρκεσαν δύο χρόνια και ήρθησαν πλήρως μόλις τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση του εγγυημένου από το ελληνικό Δημόσιο χρέους της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, σε CC από CCC, σε συνέχεια της υποβάθμισης της Ελλάδας σε CC. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμες, εκτιμώντας ότι είναι πλέον πραγματική πιθανότητα ορισμένες να βρεθούν σε αδιέξοδο και να τεθούν σε εκκαθάριση. Οπως σημειώνεται, η εκκαθάριση μιας ελληνικής τράπεζας, εφόσον χρειαστεί, δεν θα είναι άμεση διαδικασία. Οπως εκτιμά η Fitch, δεν θα είναι πολιτικά εφικτό η ανακεφαλαιοποίηση να βαρύνει τους δανειστές της χώρας και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθεί λύση που θα αποτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προσθέτει ότι το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο είναι σχετικά «ώριμο» και έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ανάλογη ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρη συμμετοχή, «bail-in», των πιστωτών χωρίς εξασφάλιση.

Στην ανάλυση της Fitch σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Πανελλήνια Τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση με αυτό το πλαίσιο, ωστόσο το εγχείρημα σε μια μεγάλη συστημική τράπεζα θα είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. που υπήρχαν γι’ αυτό τον σκοπό. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων – Επενδύσεων διαθέτει μόλις 3 δισ. ευρώ (στα τέλη του 2013), ενώ δεν υπάρχει ακόμη πανευρωπαϊκό αντίστοιχο ταμείο. Με βάση την τελευταία οδηγία της Ε.Ε., οι ευρωτράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εγγυοδοτικά ταμεία άλλων χωρών-μελών, αλλά οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν αναμένεται να συμφωνήσουν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Συμπερασματικά, για τη διάσωση των τραπεζών θα απαιτηθεί μια εναλλακτική, πιο ελεύθερη λύση που θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές, που είναι ακόμη αβέβαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή