Πορεία στον Κάτω Κόσμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ κινδυνολόγος ή προβοκάτορας, το νέο είναι πραγματικό και η είδηση έφερε χαμόγελα σε πολλούς. Κυρίως στους επιστήμονες της NASA που έλαβαν χθες 2 Ιουλίου τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του πλανήτη Πλούτωνα από το σκάφος New Horizons. Το ταχύτερο που εκτόξευσε ποτέ η αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία, ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια το ταξίδι του στον διαστημικό «Κάτω Κόσμο», σε μια πρώτη αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια εξερεύνησης του πλανήτη και της υπόλοιπης οικογένειας: του Χάροντα, του μεγαλύτερου δορυφόρου, και των φεγγαριών Κέρβερος, Στύγα, Νύχτα και Υδρα. Ολο το σύστημα του Πλούτωνα είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία του Κάτω Κόσμου.

Ανάμεσα στις φορτισμένες ειδήσεις των ημερών και στις μάχες των ηλεκτρονικών χαρακωμάτων, η είδηση για το επίτευγμα του New Horizons με έκανε και αναθάρρησα.

Χάρη στα δεδομένα που θα στείλει το μικρό σκάφος, οι επιστήμονες θα μελετήσουν το τελευταίο από τα βασικά ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν θα φέρει λεφτά στα ταμεία ούτε θα μειώσει τους φόρους, θα πουν κάποιοι. Φυσικά και όχι. Αυτό είναι δουλειά των ανθρώπων που εκλέγουμε για να μας κυβερνούν και να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να ζούμε καλά και να δημιουργούμε. Και τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, ούτε όμως και η Ευρώπη στάθηκε πολλές φορές στο ύψος των περιστάσεων. Ας μη λησμονούμε όμως ότι στα ευρωπαϊκά κονδύλια στηριζόμαστε εδώ και καιρό.

Αναθάρρησα, λοιπόν, γιατί εύκολα διαπιστώνει κανείς πως, πέρα και έξω από τον ορυμαγδό των εξελίξεων που κάνουν αβάσταχτη την καθημερινότητα μας, υπάρχει ένας κόσμος που κινείται, δημιουργεί και προοδεύει. Η Ευρώπη μάς δίνει τη δυνατότητα να είμαστε οργανικό μέρος αυτού του κόσμου. Ισως η Ευρώπη τού σήμερα να απέχει από τις αξίες και τις ιδέες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε. Ισως είναι ευκαιρία να συμβάλουμε στην αλλαγή της. Από μέσα όμως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή