Αποζημίωση μαμούθ 16,9 δισ. ευρώ από την BP

Αποζημίωση μαμούθ 16,9 δισ. ευρώ από την BP

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβασμό ύψους 16,9 δισ. ευρώ με τις αμερικανικές αρχές ήρθε χθες η πετρελαϊκή εταιρεία BP σχετικά με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που είχε προκαλέσει η έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο και δίνει τέλος σε πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων σχετικά με την αποζημίωση για την περιβαλλοντική καταστροφή και την απώλεια ανθρώπινων ζωών που προκάλεσε η έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συμβιβασμός που έγινε με τη βρετανική πολυεθνική BP ίσως να είναι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός με μια μοναδική εταιρεία σε ολόκληρη την αμερικανική ιστορία. Στις 20 Απριλίου του 2010 η έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου προκάλεσε τον θάνατο 11 εργατών και την έκλυση πετρελαίου στον ωκεανό επί τρεις μήνες. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε χθες, καλύπτει τα πρόστιμα και την αποζημίωση για πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία μαζί με τις απαιτήσεις των Πολιτειών: Αλαμπάμα, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισιπί, Τέξας και 400 τοπικών κυβερνήσεων.

Η μετοχή της BP ενισχύθηκε κατά 5,3% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τους επενδυτές να εκτιμούν το γεγονός ότι έληξε η περίοδος αβεβαιότητας που υπήρχε σε σχέση με το πρόστιμο. Η ανακούφιση των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλη ώστε δεν πτοήθηκαν από το γεγονός ότι με τον συμβιβασμό το συνολικό κόστος που πληρώνει η BP για την έκρηξη του Deepwater Horizon αυξάνεται κατά περίπου 9 δισ. ευρώ και αθροίζεται σε 48,47 δισ. ευρώ. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή της BP ενισχύθηκε κατά 5%. «Πρόκειται για ρεαλιστικό αποτέλεσμα που παρέχει σαφήνεια και νομική βεβαιότητα σε όλες τις πλευρές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP κ. Μπομπ Ντάντλεϊ. «Για την ΒΡ η συμφωνία επιλύει τις μεγαλύτερες (οικονομικές) υποχρεώσεις που εκκρεμούν από αυτό το τραγικό δυστύχημα», συμπλήρωσε. Το ποσό που συμφωνήθηκε να πληρώσει η ΒΡ ως αποζημίωση είναι λίγο μεγαλύτερο από τα 15,9 δισ. ευρώ που υπέθεταν οι επενδυτές ότι θα καλούνταν να πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρεία που κατηγορήθηκε για βαριά αμέλεια. Με τον χθεσινό συμβιβασμό η ΒΡ κλείνει τις αγωγές σε σχέση με την υπόθεση, ενώ οι αμερικανικές Πολιτείες θα λάβουν ως αποζημίωση 6,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή