«Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής», έκθεση με έργα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, εγκαίνια απόψε, ώρα 20.30

«Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής», έκθεση με έργα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, εγκαίνια απόψε, ώρα 20.30

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προλαβαίνουμε να πάρουμε το τελευταίο Πλοίο, που δεν είναι της γραμμής, αλλά είναι της Τέχνης και μάλιστα της ελληνικής ζωγραφικής… Η στήλη έδωσε την πραγματικότητα που μας κυκλώνει, που αδικεί τους ασθενέστερους, τους ηλικιωμένους απόμαχους της ζωής στα σκαλοπάτια των κλειστών Τραπεζών να αγωνιούν για τη σύνταξη – που ήταν γι’ αυτούς, άλλοτε, το αραξοβόλι των τιμημένων γηρατειών. Τώρα, αρκεί μια ματιά ολόγυρα και μέσα μας, ώστε όλοι μας να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας και να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για τη νέα γενιά κυρίως, που δεν έφταιξε σε τίποτα… Σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, ας ανοίξουμε μία παρένθεση και, επιστρέφοντας στα πολιτιστικά λημέρια του Τήλεφου, ας πάρουμε το Πλοίο της Ελληνικής Ζωγραφικής που πάει στη Σύρο, για μία έκθεση-σταθμό για το βασανισμένο μας καλοκαίρι, που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός 2015» και τη διοργανώνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα. Η έκθεση ταξιδεύει και φιλοξενείται στη Σύρο χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνη Ε. Κομνηνού. Γίνεται στον ανακαινισμένο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, από τις 3 Ιουλίου –απόψε είναι τα εγκαίνια– έως και τις 16 Αυγούστου. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός τέχνης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παράρτημα του Ναυπλίου που μίλησε στη στήλη και είχε την ευγενική καλοσύνη να μας στείλει χαρακτηριστικά έργα της Εθνικής Πινακοθήκης για μια πρώτη παρουσίαση για τους αναγνώστες της «Καθημερινής». Την ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία, καθώς και τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό για την πρόσκληση στα εγκαίνια.

Μια συμβολική εικαστική περιήγηση

«Η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια εικαστικής περιήγησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες τής Σύρου, μιας γενικής θεώρησης της εξέλιξης της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική τέχνη, αποδίδοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα», όπως μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου. «Αποκτά δε συμβολικό χαρακτήρα καθώς παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, έναν χώρο, στις Αποθήκες Διαμετακομίσεως του Λιμανιού της Σύρου, που μαρτυρά την ιδιαίτερη σχέση του λιμανιού με τη ζωή, τις ασχολίες, τις αναμνήσεις και τα βιώματα των ανθρώπων, από τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους. Αυτός ο τόπος που άλλοτε υποδεχόταν τα πλοία, ως το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας με έντονη καλλιτεχνική και πολιτιστική κίνηση, και διευκόλυνε την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών, φιλοδοξεί να προσφέρει, με το βλέμμα των ζωγράφων, ταξίδια ευχάριστα φωτίζοντας τον ρόλο της τέχνης μέσα από τη διαλεκτική σχέση τέχνης, ιστορίας, κοινωνίας. Να γίνει φανός της ελληνικής ζωγραφικής δίπλα στον πρώτο φάρο των ελληνικών θαλασσών, σηματοδοτώντας νέους ορίζοντες πνευματικής ανάτασης και πολιτιστικής δημιουργίας».

Συνοδεύεται η έκθεση από κατάλογο με τα 51 έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, και κείμενα της διευθύντριας – καθηγήτριας κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα και της επιμελήτριας της έκθεσης κ. Λαμπρινής Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, ιστορικού τέχνης. Πάντα η τέχνη ανοίγει το δικό της ολόφωτο «ξέφωτο» και στους δύσκολους καιρούς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή