Ευρωζώνη ή… Βενεζουέλα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Eλληνες ψηφοφόροι πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν ευρώ ή μπολιβάρ Βενεζουέλας; Ξεχάστε αυτά που λέει ο Τσίπρας για την ανάγκη ενός ΟΧΙ που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση. Όπως και τον Ιανουάριο, προσπαθεί να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους. Οι θεσμοί που εποπτεύουν το ευρώ είναι ενήλικες: μπορούν να δεχθούν ένα ΟΧΙ, αλλά αυτό θα σημαίνει πως δεν θα δώσουν ούτε ένα ευρώ.

Υστερα από πέντε μήνες με κυβέρνηση του Τσίπρα, η Ελλάδα δεν έχει αρκετά ευρώ για να ανοίξει τις τράπεζες και να τροφοδοτήσει τα ΑΤΜ. Μόνον η ΕΚΤ μπορεί να της προσφέρει ευρώ. Η Ευρώπη έχει προσφερθεί να προμηθεύσει ευρώ στην Ελλάδα, αλλά υπό όρους που θα διασφαλίσουν ότι θα τα δαπανήσει σωστά. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν ΝΑΙ και το ελληνικό Κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία με την Ευρώπη, συντάξεις, μισθοί και επιδόματα ανεργίας θα πληρωθούν σε ευρώ, τα ΑΤΜ θα έχουν ευρώ και οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν σε ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στον δρόμο της Ισπανίας, η οποία μετά από βαθύτατη κρίση γνωρίζει σήμερα ανάπτυξη 3%, ενώ δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Πορτογαλία και Ιρλανδία μπορούν να σταθούν και πάλι περήφανα στα πόδια τους. Αν η Ελλάδα ψηφίσει ΝΑΙ, μπορεί να τις ακολουθήσει όταν θα έχει αποκατασταθεί η ζημιά που έκανε ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν η Ελλάδα ψηφίσει ΟΧΙ, οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ένας συνταξιούχος που παίρνει 500 ευρώ τον μήνα, θα παίρνει τότε 500 «κάτι», που θα ισοδυναμούν με 150 ή και 100 ευρώ στη μαύρη αγορά. Τα ΑΤΜ δεν θα έχουν ευρώ. Οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά ευρώ για να υποστηρίξουν με ευρώ σοβαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα παραμείνουν σε ευρώ για πολύ.

Μην αποπληρώνοντας το ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει ήδη προσχωρήσει στην κατηγορία χωρών στην οποία ανήκουν η Ζιμπάμπουε και η Κούβα. Όποιος θέλει να μάθει πού θα οδηγήσει την Ελλάδα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει μια ιδέα από αυτές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως την Κυριακή οι Έλληνες «θα διαλέξουν το ευρώ ή τη δραχμή». Το διατύπωσε ήπια. Ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα είναι σαν την παλιά δραχμή. Η παλιά δραχμή έχαιρε κάποιας εμπιστοσύνης. Η νέα που θα προκύψει μέσα στην κρίση δεν θα χαίρει καμίας εμπιστοσύνης και θα οδηγηθεί σε πληθωρισμό. Θα είναι σαν το μπολιβάρ της Βενεζουέλας, και οι απλοί άνθρωποι θα πληρώνουν πολύ περισσότερα για όσα εισάγει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να επιβάλει πολύ πιο δρακόντεια μέτρα απ’ όσα επέβαλε η τρόικα.

Μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι η απόλυτη αδικία. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια τους φτωχούς, καθώς θα εκτιναχθούν οι τιμές και θα πλουτίσουν περισσότερο οι πλούσιοι που θα έχουν αρκετά ευρώ για να αγοράσουν φθηνά ό,τι θα έχει απομείνει από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Μήπως δεν είναι βέβαιο ότι ένα ΟΧΙ θα καταστήσει αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Λίγα πράγματα είναι 100% βέβαια, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μετά από ένα ΟΧΙ η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες θα βυθιστούν στο χάος. Το γεγονός ότι οι πιστωτές άρχισαν να εκπονούν σχέδια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα καταδεικνύει ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του ΟΧΙ. Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει αν απαλλαγεί από τους πιστωτές της. Θα σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της, και αν η Ευρώπη δεν στέλνει άλλα χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην ύφεση που θα επιδεινώνεται με την κυβέρνηση Τσίπρα, τα φορολογικά έσοδα σε ευρώ δεν θα επαρκούν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος της κυβέρνησης. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να κρατήσει το ευρώ και να σταθεί και πάλι στα πόδια της, η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει ΝΑΙ.

* Oικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή