Μπαράζ υποβαθμίσεων και εκτόξευση ομολόγων

Μπαράζ υποβαθμίσεων και εκτόξευση ομολόγων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία ήταν η πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα, το μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από την αρχή της εβδομάδας και το περιοδικό πάγωμα συναλλαγών, εξαιτίας προβλημάτων με ορισμένους ξένους οίκους εκκαθάρισης, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα.

Η απαξίωση των ελληνικών ομολόγων, κρατικών, τραπεζικών και εταιρικών, ήταν μεγάλη με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Εξαίρεση αποτελέσαν ορισμένα επιχειρηματικά μεγάλων ελληνικών ομίλων που ναι μεν πιέστηκαν, πλην όμως σε ανεκτά συγκριτικά επίπεδα. Η παρέλευση της προθεσμίας για την πληρωμή προς το ΔΝΤ, χωρίς να γίνει η καταβολή της δόσης, επιδείνωσε το ήδη βεβαρημένο κλίμα, παρά το γεγονός πως δεν αντιμετωπίστηκε ως cross default για τις άλλες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι ισχνοί μόνον όγκοι συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν και μόνον στο εξωτερικό δεδομένης της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στα μέσα της εβδομάδας κοντά στο 50% της ονομαστικής τους αξίας (περί τα 50 σεντς ανά ευρώ) με την απόδοσή τους να ανεβαίνει πάνω από το 15%.

Ειδικά το χρεόγραφο που ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2025, με βάση δεδομένα τιμών από το Frankfurt Stock Exchange, εμφάνιζε αποτίμηση στο 38% της ονομαστικής του αξίας και απόδοση άνω του 16%. Το κοντινότερης λήξης, του 2019, διαπραγματευόταν την Τετάρτη στην περιοχή του 60% με 70% της ονομαστικής του αξίας. Η μεγάλη διαφορά στις τιμές προσφοράς (ask) από τις τιμές ζήτησης (bid) αποτυπώνουν και τη μεγάλη απουσία βάθους της αγοράς, δηλαδή πρόθυμων πωλητών και αγοραστών, αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Σημαντικότατες ήταν οι πιέσεις στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών με τα περισσότερα εξ αυτών να διαπραγματεύονται σε τιμές κοντά στο μισό της ονομαστικής τους αξίας και τις συναλλαγές λίγες εξαιτίας και των προβλημάτων διαπραγμάτευσης ή εκκαθάρισης σε κάποιες από τις αγορές. Ειδικότερα το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου ανέστειλε στις αρχές της εβδομάδας τη διαπραγμάτευση των χρεογράφων επτά ελληνικών εταιρικών ομολόγων ανάμεσα στα οποία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η Euroclear σταμάτησε επίσης στις αρχές της εβδομάδας την εκκαθάριση των ελληνικών χρεογράφων. Ομως από την 1η Ιουλίου και μετά, αυτή και η Clearstream, επέτρεψαν εκ νέου τις συναλλαγές. Είχαν προηγηθεί όμως αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αλλά και ελληνικών ομίλων. Τη Δευτέρα η S&P Ratings Services ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CCC- από CCC και με αρνητικό outlook. Ο οίκος σημείωνε ότι η παρέκκλιση από το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα οφείλεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει τις προτάσεις των πιστωτών και να διενεργήσει δημοψήφισμα. «Απουσία ευνοϊκών αλλαγών των δεδομένων, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος τους επόμενους έξι μήνες» ανέφερε.

«Καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να δεχτεί τις συνέπειες στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία από την αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία, βλέπουμε πλέον πιθανότητα 50% να βγει από την Ευρωζώνη», συμπλήρωνε. Εάν συμβεί αυτό, ο οίκος τόνισε πως η Ελλάδα θα χάσει μόνιμα την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη σε ξένο νόμισμα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας ενδεχομένως στην επιβολή δελτίων σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά μία βαθμίδα σε CC από CCC. Ο οίκος σημείωνε ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, περιλαμβανομένων ομολόγων που βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.Μια μέρα αργότερα υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και ο οίκος Moody’s, σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή