Το Μήνυμα του «ΝΑΙ στην Ευρώπη» ηχεί δυνατό…

Το Μήνυμα του «ΝΑΙ στην Ευρώπη» ηχεί δυνατό…

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να δικαιώσω το πέρασμά μου από τον κόσμο αυτό, αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού». Το μήνυμα που μας άφησε ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, στη μαρμάρινη πλάκα του τάφου του, στον κήπο του Ιδρύματος που φέρει τ’ όνομά του, στη Φιλοθέη, 16 χρόνια μετά, αντηχεί δυνατό, ολοζώντανο. Δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, που μας έβαλε στην Ευρώπη στις 29 Μαΐου 1979, που φωτογραφήθηκε στα σκαλοπάτια του Ζαππείου Μεγάρου δίπλα στον πρόεδρο κ. Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και τους ηγέτες των κρατών-μελών, για την πρώτη οικογενειακή φωτογραφία της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, με τους Γεώργιο Ράλλη και Γεώργιο Κοντογεώργη, διακριτικά, σε πάνω σκαλί, δικαιούται να ομιλεί, γιατί όλα αυτά πέρασαν στην Ιστορία της Ελλάδος. Εγιναν κεκτημένο δικαίωμα του λαού, αυτού που έδωσε στην Ευρώπη το ελληνικό όνομά της. Και τότε έλεγαν οι εταίροι μας «τιμήθηκε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ».

«Η πόρτα είναι ανοιχτή» λένε τώρα, 36 χρόνια μετά, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Μόνον που «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση» της Ελλάδας άλλαξε τα ονόματά τους. Από εταίροι που είναι, έγιναν «δανειστές», μετά όταν άρχισαν οι τριγμοί και «η πόρτα» άρχισε να κλείνει, το γλύκαναν, έγιναν «θεσμοί», αλλά δεν κράτησε για πολύ, η συμφωνία δεν υπεγράφη, και κατέληξαν «εκβιαστές». Μια ματιά στους λόγους και στους κομπασμούς των «πρώτων κυβερνώντων αριστερών» αρκεί για επιβεβαίωση.

Τώρα όλοι αισθάνονται υποχρέωσή τους να μιλήσουν και πολύ καλά κάνουν, με το αυριανό κυριακάτικο Δημοψήφισμα ANTE PORTAS. Για να ξέρει ο λαός τι του ζητούν να ψηφίσει, ΟΧΙ, ΝΑΙ, και για ποιο πράγμα; Για μια πρόταση που έληξε; Για μια συμφωνία που δεν υπάρχει πια; Στην Ιστορία πέρασαν και καταγράφηκαν μόνον οι θυσίες του λαού. Το είπαν, το τόνισαν, στις συναντήσεις τους με Ελληνες και ξένους, ο πρώην Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, και που τώρα ζητούν από τον λαό «να ψηφίσει ΝΑΙ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στο Ευρώ». «Με την απόσταση 97 χρόνων ζωής» τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και με δημόσια παρέμβασή του δηλώνει: «Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνημα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων».

Και με επίσημο κείμενο, το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με τις υπογραφές του προέδρου κ. Πέτρου Μολυβιάτη και του αντιπροέδρου κ. Αχιλλέα Γ. Καραμανλή, υπενθυμίζει ότι «πριν από 36 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρώπη, διότι αυτό απαιτούσε και εξακολουθεί να απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού». Εξηγούν ότι «Η Ελλάδα μόνο ως πλήρες και ισότιμο μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να έχει οικονομική ανάπτυξη, ομαλό δημοκρατικό βίο και εξωτερική ασφάλεια. Αυτά δηλαδή που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν». Βεβαιώνουν ότι «η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους σχεδόν τους Ελληνες και τις Ελληνίδες και ιδίως για τους νέους», πιστεύουν όμως ότι «μόνο μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση. Από πουθενά αλλού δεν μπορούμε να έχουμε ούτε βοήθεια, ούτε υποστήριξη, ούτε ελπίδα. Σήμερα όμως, όλα αυτά απειλούνται. Σήμερα, είτε ηθελημένα, είτε άθελα, είτε σκόπιμα, είτε από λάθος, αμφισβητείται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και υπονομεύεται η ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Εάν όμως σήμερα, μέσα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια κρίση, έξω από την Ευρώπη δεν υπάρχει παρά η απόλυτη καταστροφή. Είναι στο χέρι της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Ελληνα να αποτρέψει με την ψήφο του την προσεχή Κυριακή αυτήν την καταστροφή και να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρώπη».

Μέσα στις γραμμές αυτές, ακούγεται και πάλι, δυνατό, ρεαλιστικό, με έμφαση στην ανάγκη να μη γίνει η κρίση μέσα στην Ευρώπη, καταστροφή έξω από την Ευρώπη, το μήνυμα του ιδρυτού Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβλεπε μακριά. Θυμηθείτε «το θερμό καλοκαίρι», «το απέραντο φρενοκομείο», αλλά και την αγάπη του κόσμου που δημιουργούσε το αδιαχώρητο έξω στη Μαρασλή όπου ψήφιζε… Θυμηθείτε το χαμόγελό του. Ο λαός, ο κόσμος, ήταν τα παιδιά του. Αυτά, σήμερα, θα δικαιώσουν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή…

Από το 1974, καθημερινά στην «Καθημερινή», η στήλη γράφει για την Ελλάδα, τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που πιστεύουν στην ιστορία μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική. Αύριο, Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα γράφει, για όλους μας, την καλή συνέχεια…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή