Στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και οι αγορές ομολόγων

Στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και οι αγορές ομολόγων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα επιδεινωθεί το πρόβλημα της περιορισμένης ρευστότητας στις αγορές σταθερού εισοδήματος, δηλαδή των ομολόγων, μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, κατέληξαν οι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε συνέδριο στο Λονδίνο. To αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία των τραπεζών τις αναγκάζει να συγκρατούν περισσότερα κεφάλαια ως δικλίδες ασφαλείας αντί της παραχώρησης δανείων. Παράλληλα, αναπροσαρμόζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους σε πιο παραδοσιακά πρότυπα τραπεζικής και επενδύσεων, διαχωρίζοντας τα δυο αυτά μέτωπα ώστε να περιοριστεί η ανάληψη επενδυτικού κινδύνου.

Ετσι προκύπτει μια περιορισμένη ρευστότητα στις αγορές που εντείνει τις διακυμάνσεις των τιμών στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, επηρεάζοντας ακόμη και τα ομόλογα που εντάσσονται στην ανώτατη επενδυτική κλίμακα και θεωρούνται τα πλέον σταθερά στις αποδόσεις τους. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των τελευταίων είναι τα γερμανικά, αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα. «Είναι εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση ρευστότητας», δήλωσε ο Μαρκ Χέλιγκραθ, επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τμήματος της Union Investments στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δανειοληπτών και Επενδύσεων της Euromoney στο κεντρικό Λονδίνο. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες δεν διέθεταν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τα τεράστια δάνεια που χορήγησαν χωρίς δικλίδες ασφαλείας, οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη φερεγγυότητά τους. Περιορίστηκε έτσι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ιδίων κεφαλαίων. Οπότε οι τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια για να αγοράζουν τους όγκους των ομολόγων που διατηρούσαν κάποτε στους ισολογισμούς τους και να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές των αγορών (market makers).

Στην έλλειψη ρευστότητας αποδόθηκε η πρόσφατη αξιοσημείωτη πτώση στις τιμές των γερμανικών ομολόγων. Με βάση τους νέους κανόνες, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειρίζονται μεγάλους όγκους τίτλων χωρίς να προκαλούνται διακυμάνσεις στις τιμές. Για τα δεδομένα της γερμανικής αγοράς ομολόγων, η άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας κατά μια ποσοστιαία μονάδα μέσα σε ένα δίμηνο ήταν αρκετά αξιοσημείωτη, αφού προηγουμένως, μάλιστα, είχαν διολισθήσει σχεδόν στο μηδέν κοντά στα μέσα Απριλίου.

Οι συνθήκες είναι ακόμη πιο σφιχτές και περιορισμένες στις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή