Ν.Δ.: Πλατφόρμα ενότητας υπέρ της Ευρώπης

Ν.Δ.: Πλατφόρμα ενότητας υπέρ της Ευρώπης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας την Πέμπτη στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ερωτήθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης μετά μία ενδεχόμενη επικράτηση του Ναι στο αυριανό δημοψήφισμα. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν θέλω να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση προς αυτό…» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Και η πραγματικότητα είναι ότι, παράλληλα με την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των πρωτοβουλιών Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς ασχολείται μεθοδικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας, διαθέτοντας 149 βουλευτές, αποφασίσει να σύρει τη χώρα σε εκλογές. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, πού επενδύει: «Δημιουργούμε μία πλατφόρμα ενότητας για το "Ναι" στο δημοψήφισμα. Η πλατφόρμα του "Ναι" είναι μία μη κομματική, δημοκρατική ομπρέλα. Είναι μια πλατφόρμα ενότητας υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Είναι μία πλατφόρμα ενότητας υπέρ της Ευρώπης. Και φέρνει μαζί ανθρώπους από όλες τις πολιτικές παρατάξεις».

Προχωρημένες συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει προχωρημένες συζητήσεις με σειρά προβεβλημένων στελεχών, εκτός των γαλάζιων τειχών, προκειμένου αυτοί να συμπράξουν με τη Ν.Δ. σε μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση το προσεχές διάστημα. Στόχος, προφανώς, είναι έως ότου οριστικοποιηθούν οι μετα-δημοψηφισματικές εξελίξεις, η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ενισχύσει το «ειδικό της βάρος» όχι μόνον ως το μεγαλύτερο κόμμα του «φιλοευρωπαϊκού μετώπου» αλλά και ως ο κομματικός φορέας, υπό την ομπρέλα του οποίου θα συσπειρωθεί ο μετριοπαθής, μεταρρυθμιστικός χώρος. 

Στο επιτελείο του τέως πρωθυπουργού κυριαρχεί η ανησυχία για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, καθώς εκτιμούν – βάσει και των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα (Μητρόπουλος, Παππάς, Κοτζιάς, Φίλης) ότι ακόμη και με ήττα στην αυριανή αναμέτρηση, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν θα διευκολύνει τη χώρα, επιτρέποντας τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, αλλά αντιθέτως θα επιδιώξει να κρατηθεί στην εξουσία, σέρνοντας τη χώρα σε νέες εκλογές. Αλλωστε, για τον κ. Τσίπρα οι πολίτες που θα επιλέξουν «Οχι» αύριο συνιστούν δυνάμει ψηφοφόρους του (εις βάρος του κυβερνητικού του εταίρου των ΑΝΕΛ και της συμμάχου στο δημοψήφισμα Χρυσής Αυγής) σε μία επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό, εκτιμούν, ότι και η δική τους επιδίωξη για τη μετατροπή της Ν.Δ. σε φορέα έκφρασης του «όλου» ευρωπαϊκού μετώπου θα έχει αποτέλεσμα. Το επιχείρημα της ανάγκης σύμπηξης δυνάμεων προκειμένου το μεταρρυθμιστικό μέτωπο να κερδίσει έστω και με μία ψήφο τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. προκειμένου να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών) θα είναι ισχυρό, εκτιμούν στη Συγγρού, την ίδια στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά.

Οπως είναι κατανοητό, θρυαλλίδα των εξελίξεων θα αποτελέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει σε πλήρη κινητικότητα τον κομματικό της μηχανισμό, όχι μόνον για την οργανωτική υποστήριξη του «Ναι» αλλά, κυρίως, για την επόμενη ημέρα. Η επιτροπή εκλογικού αγώνα συγκροτήθηκε και συμμετέχουν οι Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Κεφαλογιάννης, Επ. Λεκέας, Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Δασκαλάκης και Ανδ. Παπαμιμίκος, με τους δύο τελευταίους να έχουν αναλάβει το βάρος της συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος. Παράλληλα, έχει φροντίσει ώστε να καλυφθούν πλήρως τα εκλογικά τμήματα με εκλογικούς αντιπροσώπους, καθώς -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- ακούγονται ψίθυροι για τον κίνδυνο νοθείας στην κάλπη, ψίθυροι που πολλαπλασιάζονται από επιλογές της κυβέρνησης να θέσει τον κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία του «Οχι» αλλά και από αποφάσεις της για έλεγχο της ροής αποτελεσμάτων από τις περιφέρειες. 

Η Ν.Δ. εμφανίζεται ενωμένη να δίνει την αυριανή μάχη, κάτι ωστόσο που δεν σημαίνει ότι η συζήτηση για τα εσωτερικά έχει κλείσει. Τουναντίον. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεν ευρωπαϊκό μέτωπο να διατηρεί προβάδισμα για την αυριανή μάχη, τη δε Ν.Δ. να μην καρπώνεται την πλήρη διάψευση των προσδοκιών από την κυβέρνηση Τσίπρα, δημιουργούν προϋποθέσεις ζυμώσεων για το ποιος τελικά θα ηγηθεί του ευρωπαϊκού μετώπου, εάν φυσικά οι εξελίξεις οδηγήσουν εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή