Αποψη: Να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον μας

Αποψη: Να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον μας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως Ελληνες και μόνον, και όχι υπό την ιδιότητα του Ακαδημαϊκού, τις δύσκολες αυτές ώρες που διέρχεται η χώρα μας και ο λαός της αισθανόμαστε κι εμείς την ανάγκη να απευθύνουμε έκκληση προς τις πολιτειακές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο φορέα εξουσίας, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένας νέος εθνικός διχασμός, του οποίου οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας.

Τυγχάνουμε όλοι Ελληνες και αγαπάμε όλοι εξίσου τη γη των προγόνων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε κάτοχοι μιας κληρονομιάς, της οποίας ουσιαστικά στοιχεία υπήρξαν η ελευθερία του λόγου, ο διάλογος και το ελεύθερο φρόνημα.

Η πατρίδα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά το σαράκι του εθνικού διχασμού και δεν αντέχει νέες περιπέτειες. Ας αναλογιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά μας και τις επερχόμενες γενιές, εάν δεν κατορθώσουμε, στις κρίσιμες αυτές ώρες, να αποτρέψουμε την τυφλή αντιπαλότητα και τη διαίρεση των πολιτών σε περισσότερο και λιγότερο πατριώτες.

Η Ελλάδα έδωσε το όνομα στην Ευρώπη και δεν νοείται ευρωπαϊκός πολιτισμός χωρίς την ελληνική φιλοσοφία και το πολίτευμα της δημοκρατίας, που οι αρχαίοι Ελληνες κληροδότησαν στον κόσμο. Είμαστε μέχρι τώρα αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ανήκουμε στον στενό πυρήνα της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα αλλά ούτε και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλάξουμε το Ευρωπαϊκό Μέλλον των επόμενων γενεών της πατρίδας και να διασφαλίσουμε τον άρρηκτο σύνδεσμο της Ελλάδας με την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι ακαδημαϊκοί,

Κωνσταντίνος Βαγενάς, καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, καθηγητής Βυζαντινολογίας, ΕΚΠΑ

Απόστολος Γεωργιάδης, καθηγητής Αστικού Δικαίου, ΕΚΠΑ

Κική Δημουλά, ποιήτρια

Νικηφόρος Διαμαντούρος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Γεώργιος Κόλλιας, καθηγητής Φυσιολογίας, ΕΚΠΑ

Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Ρεγκάκος, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, ΑΠΘ

Χαράλαμπος Ρούσσος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ & McGill

Αθανάσιος Φωκάς, καθηγητής Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή