Ενίσχυση της ιδιωτικότητας

Ενίσχυση της ιδιωτικότητας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε λογαριασμό στο «οικοσύστημα» της Google και θέλετε να μάθετε τι… γνωρίζει για εσάς ο ιντερνετικός κολοσσός ή να καθορίσετε τι είδους προσωπικά δεδομένα σας θα χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα; Το μόνο που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσετε τη νέα λειτουργία «Ο Λογαριασμός μου», που λανσαρίσθηκε στις αρχές Ιουνίου. Με στόχο τον καλύτερο έλεγχο του προσωπικού απορρήτου και τη μεγαλύτερη ασφάλεια, η λειτουργία διατίθεται για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της Google, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν πιο εύκολα όχι μόνο τις αντίστοιχες παραμέτρους του προφίλ τους, αλλά και πώς διαχειρίζεται η εταιρεία τις πληροφορίες τους.

Το νέο χαρακτηριστικό φέρει την «υπογραφή» του Stephan Micklitz, Εngineering Director στον ιντερνετικό κολοσσό και επικεφαλής της ομάδας στη Γερμανία που το ανέπτυξε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες λύσεις αποδεικνύουν πως η ιδιωτικότητα κάθε άλλο παρά χαμένο στοίχημα είναι στην ψηφιακή εποχή. Εξάλλου, «το πάθος μας σε θέματα προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων ήταν ένας από τους λόγους που, από όλα τα Κέντρα Μηχανικών που έχει η Google ανά τον κόσμο, επέλεξε το δικό μας στο Μόναχο για να το δημιουργήσει», όπως αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξή του στην «Κ».

Σύμφωνα με τον Micklitz, η νέα λειτουργία έχει ήδη δοκιμασθεί από ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. «Ενας σημαντικός λόγος είναι πως σε αυτήν ενσωματώνονται για πρώτη φορά οι ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου από όλες τις υπηρεσίες – όπως το Gmail, το YouTube ή η μηχανή αναζήτησης», προσθέτει. Επομένως, για να βρει κανείς αυτές τις ρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να ανατρέξει σε κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

«Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα είναι σαφώς πιο εύκολο για τους χρήστες να τις προσαρμόσουν στις προτιμήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, αποκτά κανείς καλύτερη εικόνα για τη συνολική κατάσταση του λογαριασμού του, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνει πώς οι επιλογές του για μία υπηρεσία επηρεάζουν τη χρήση κάποιας άλλης», προσθέτει το στέλεχος της Google.

Στο «Ο Λογαριασμός μου», οι διαθέσιμες επιλογές έχουν κατανεμηθεί σε τρεις ενότητες: στη Σύνδεση και Ασφάλεια, τα Προσωπικά Στοιχεία και Απόρρητο, και τις Προτιμήσεις Λογαριασμού. Μέσα από αυτές, κάθε χρήστης μπορεί για παράδειγμα να διαπιστώσει ποιες συσκευές και εφαρμογές συνδέονται στο προφίλ του, να δει την πρόσφατη δραστηριότητά του ή να διαγράψει πλήρως τα δεδομένα του. «Μία δεύτερη και εξίσου σημαντική καινοτομία είναι τα δύο εργαλεία ελέγχου που αναπτύξαμε, για την επισκόπηση της ασφάλειας και του απορρήτου αντίστοιχα», συμπληρώνει ο Micklitz.

Το πρώτο εργαλείο αναλαμβάνει να κάνει ένα διαγνωστικό έλεγχο των παραμέτρων που προστατεύουν τα δεδομένα, ενώ το δεύτερο καθοδηγεί τον κάτοχο του λογαριασμού βήμα προς βήμα σε όλες τις ρυθμίσεις οι οποίες καθορίζουν ποιες προσωπικές του πληροφορίες θα είναι «ορατές» από άλλους χρήστες, αλλά και ποιες αξιοποιεί η Google. Σε αυτή την περίπτωση, έχει κανείς τη δυνατότητα να διαλέξει τα στοιχεία (π.χ. το ιστορικό τοποθεσίας και αναζητήσεων ή τις φωνητικές εντολές), με βάση τα οποία οι υπηρεσίες της εταιρείας προσωποποιούν την εμπειρία χρήσης.

Οσον αφορά τις διαφημίσεις που προβάλλει η Google, μπορεί να απενεργοποιήσει την προσαρμογή τους στα ενδιαφέροντά του, όπως αυτά έχουν προκύψει από τη στατιστική ανάλυση της δραστηριότητάς του, ή να προσθαφαιρέσει προτιμήσεις.

Μάλιστα, ο κατάλογος των ενδιαφερόντων αποκαλύπτει στον χρήστη το καταναλωτικό προφίλ που έχει «χτίσει» γι’ αυτόν η εταιρεία. «Η συγκεκριμένη λίστα μαζί με τη νέα ιστοσελίδα που λανσάραμε παράλληλα, στην οποία απαντάμε σε σημαντικές ερωτήσεις για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στην Google, νομίζω ότι ενισχύει τη διαύγεια των πολιτικών της εταιρείας», σημειώνει.

Απάντηση στις ευρωπαϊκές αρχές

Σύμφωνα με το σάιτ ComputerWorld, η καινούργια λειτουργία της Google αποτελεί την απάντησή της στις Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, και στις ενστάσεις τους μετά την ενοποίηση των πολιτικών τήρησης του απορρήτου σε 60 υπηρεσίες, στην οποία προχώρησε ο ιντερνετικός κολοσσός το 2012. Οι Αρχές έχουν ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία, μεταξύ άλλων, να παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε μέλος να δίνει τη συναίνεσή του για τον συνδυασμό πληροφοριών του από διαφορετικές υπηρεσίες.

Από τη μεριά του πάντως, ο Stephan Micklitz «βλέπει» το νέο χαρακτηριστικό ως απάντηση στην ανάγκη των χρηστών για καλύτερη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων. Γι’ αυτό και αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα από το ινστιτούτο Pew, με βάση την οποία το 93% των Αμερικανών θεωρεί σημαντικό να ελέγχει την πρόσβαση στις πληροφορίες του, ωστόσο μόλις το 9% έχει την αίσθηση πως είναι αρκετός ο έλεγχος που τους παρέχεται σήμερα.

«Εξαρτιόμαστε από την εμπιστοσύνη των μελών μας, επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να την κερδίσουμε. Εχουμε προσπαθήσει πολύ για να διδαχθούμε από παλιότερα λάθη μας και να βελτιώσουμε τα σχετικά εργαλεία ελέγχου» σημειώνει. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσει ο ίδιος και το γεγονός ότι το Android M, η νέα έκδοση του λειτουργικού για «έξυπνες» συσκευές, δίνει έμφαση στην καλύτερη διαχείριση των προσωπικών πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή