H Bραζιλία «πνίγεται» σε νερά μολυσμένα

H Bραζιλία «πνίγεται» σε νερά μολυσμένα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία της συνεχίζει να εκφράζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο σχεδόν έναν χρόνο πριν από την έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, καθώς με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τόνισε προ μερικών ημερών την ανάγκη για άμεση πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών εκεί όπου πρόκειται να διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας. Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να διεξαχθούν αλλού τα αγωνίσματα.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από διεθνή ρεπορτάζ από τη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη κάνουν λόγο για πρόοδο μόνο κατά το ένα τρίτο του συνολικού καθαρισμού του Κόλπου Γκουαναμπάρα. Αρχικά το Ρίο είχε υποσχεθεί ότι θα μείωνε τη ρύπανση του κόλπου μπροστά στην πόλη κατά 80%, όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν τον Μάρτιο ότι αυτό δεν θα καταστεί τελικά δυνατό.

Αντιθέτως, οι τοπικές αρχές έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στον καθαρισμό συγκεκριμένων μόνο σημείων του κόλπου, όπου θα λάβουν χώρα τα αγωνίσματα, επιμένοντας ότι οι περιοχές αυτές θα είναι ασφαλείς.

«Μπορούμε να δούμε σημαντική πρόοδο εδώ, αλλά ταυτοχρόνως έχουμε ζητήσει από την οργανωτική επιτροπή να μεταφέρει τις ανησυχίες μας αναφορικά με τα ζητήματα της ποιότητας των υδάτων που αντιμετωπίζουμε ακόμη στο Ρίο» δήλωσε ο κ. Μπαχ πριν από λίγες μέρες.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή και αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες και αναφορές μέχρι την επόμενη σύνοδό μας, στην Κουάλα Λουμπούρ». Πρόκειται για την 128η σύνοδο της ΔΟΕ στα τέλη του μηνός στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Ο κόλπος αυτός υποδέχεται όχι μόνο τα λύματα από το Ρίο που κυλούν εκεί από τους υπονόμους της μεγαλούπολης, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν διαλύονται στο νερό της θάλασσας, π.χ. μεγάλα απορρίμματα που συνιστούν και κίνδυνο για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που θα αγωνιστούν εκεί. Οι δε εικόνες με τα νεκρά ψάρια από τα μολυσμένα νερά έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν ακόμη 13 μήνες, καθώς αρχίζουν στις 5 Αυγούστου του 2016, τον επόμενο μήνα πρόκειται να διεξαχθούν οι κρίσιμες δοκιμαστικές διοργανώσεις της ιστιοπλοΐας στον Κόλπο Γκουαναμπάρα που θα αποτελέσουν την πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς έναν χρόνο μετά.

«Τα μεγάλα τεστ ιβέντς του Αυγούστου πλησιάζουν και χρειαζόμαστε όλοι να δούμε κάποια πρόοδο στον καθαρισμό της περιοχής», προειδοποίησε ο πρόεδρος των πάλαι ποτέ «Αθανάτων», ο κ. Μπαχ. «Εγώ δεν είμαι ειδικός επί της ρύπανσης των υδάτων, θα πρέπει να αφήσουμε στους ειδικούς να μας πουν τι μπορεί να επιτευχθεί και με τι χρονικό ορίζοντα» είπε ο Γερμανός επικεφαλής της ΔΟΕ, «και αυτοί οι ειδικοί μας λένε τώρα ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί η φιλοξενία των αγωνισμάτων αυτών σε ασφαλείς συνθήκες υδάτων, και μας ενημέρωσαν από την τοπική οργανωτική επιτροπή ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει μεταβληθεί».

Πριν από μια εβδομάδα η διεθνής Ενωση Συντακτών Ιστιοπλοΐας εξέφρασε ανοιχτά τους φόβους της για τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων στον Κόλπο Γκουαναμπάρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού στη Βραζιλία, ή να υποστούν μια σειρά εμβολίων οι ιστιοπλόοι ώστε να αποφύγουν τουλάχιστον τα χειρότερα.

Πριν από μερικές μέρες σημειώθηκε νέα διαδήλωση στον Κόλπο Γκουαναμπάρα από αγανακτισμένους πολίτες που σφύριζαν αποδοκιμαστικά και φώναζαν «Αίσχος». Ο Μάριο Μοσκατέλι, καθηγητής βιολογίας σε πανεπιστήμιο που ήταν μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης, είπε ότι «οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν υποσχεθεί σειρά βελτιώσεων στον κόλπο, αλλά κάτι παραπάνω από έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτε, υπάρχει έλλειψη ηγεσίας».

«Είναι πραγματικά απίστευτο ότι οι αρχές κάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν τις πολλαπλές διαμαρτυρίες, καθώς και τα επιστημονικά ευρήματα περί των τοξικών κινδύνων που ελλοχεύουν», είπε και ο πρόεδρος της ένωσης των συντακτών ιστιοπλοΐας, Πολ Γκέλντερ.

Κι όλα αυτά σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον στη Βραζιλία, όπου η παρακμή της ανθηρής κάποτε οικονομίας της Νότιας Αμερικής έχει οδηγήσει τη δημοτικότητα της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ στο ναδίρ, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση μέσα στην εβδομάδα να φέρει το ποσοστό των υποστηρικτών της σε μονοψήφιο νούμερο (μόλις 9%).

Η Λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας

Σε αντίθεση με τον επικίνδυνο Κόλπο Γκουαναμπάρα όπου θα αγωνιστούν οι ιστιοπλόοι, η Λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας θεωρείται ασφαλής πλέον από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) για τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα χρόνο. Ωστόσο, όσα αναφέρει προξενούν κι αυτά ανησυχία.

Τον περασμένο Απρίλιο η λίμνη που είναι γνωστή μεταξύ των κωπηλατών με το όνομα Λαγκόα, που είναι η λίμνη στα πορτογαλικά, ήταν γεμάτη με 50 τόνους νεκρά ψάρια, και υπήρχαν σοβαροί φόβοι μεταξύ των κωπηλατών για ασθένειες από τα απορρίμματα και τα λύματα που υπήρχαν στη λίμνη.

Ομως σε αναφορά της που εστάλη σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες, η διεθνής ομοσπονδία ενημέρωσε τα μέλη της ότι «δεν υφίσταται λόγος για να μη τελεστούν με ασφάλεια και επιτυχία οι φετινές διοργανώσεις και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του χρόνου».

Η FISA πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της ότι οι αρχές της Βραζιλίας έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να βελτιώσουν την κατάσταση στη Λαγκόα εν όψει ων Ολυμπιακών.

«Μελετήσαμε επίσης τα στοιχεία από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι τοπικές αρχές στη Λαγκόα και συμβουλευθήκαμε τους ειδικούς. Κατόπιν αυτών είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε η ανακοίνωση της FISA.

Πάντως, επισημαίνει και ότι οι τακτικοί έλεγχοι της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του Ρίο ντε Τζανέιρο δείχνουν ότι «κατά καιρούς, ειδικά ύστερα από δυνατές βροχές», τα επίπεδα του βακτηρίου E.Coli ανεβαίνουν σημαντικά για περίοδο έως 24 ωρών. Προσθέτει ότι εντοπίστηκε το βακτήριο στη Λαγκόα, και μάλιστα το είδος το οποίο προξενεί γαστρεντερικές ασθένειες.

«Πέρα από τους ελέγχους για το E.Coli, που συνήθως προέρχεται από οργανικά απορρίμματα και λύματα, η περιβαλλοντική υπηρεσία του Ρίο έχει διεξαγάγει έρευνες για βιομηχανική ρύπανση που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή κυανοβακτηρίων και κυανοτοξινών. Αυτές οι τοξικολογικές εξετάσεις στο νερό και τα ψάρια είναι συνεχόμενες και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο θετικό δείγμα» ανέφερε η ομοσπονδία της κωπηλασίας.

Πάντως, η κατακλείδα της ανακοίνωσης της ομοσπονδίας είναι η συμβουλή προς τους κωπηλάτες που θα αγωνιστούν στη Λαγκόα να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους και να αποφύγουν όχι μόνο τη βουτιά στα νερά αλλά ακόμη και να βραχούν από αυτά. Και φυσικά να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή