Διαψεύδει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Διαψεύδει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» στις καταθέσεις ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Οπως δήλωσε ο Αντρέα Ενρια δεν είναι ενήμερος για κάποιο σχέδιο επιβολής «κουρέματος» και επισημαίνει ότι η επιλογή αυτή αντιβαίνει στο δίκαιο της Ε.Ε.

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΑΤ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη τόνισε το Σάββατο ότι τα όρια των αναλήψεων θα καθοριστούν με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες από την Δευτέρα θα κινηθούν βάσει των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα επαρκούν μέχρι την Δευτέρα, ενώ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη, αν όχι την Τετάρτη, να ανοίξουν οι τράπεζες «αφού προηγουμένως θα έχουμε μάθει το όριο των αναλήψεων», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν όμως περιορισμοί.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων, ενώ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σε διάψευση είχε προβεί νωρίτερα και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας, σε ανακοίνωσή του, «προβοκάτσια» και «υπονόμευση του δημοψηφίσματος» το εν λόγω δημοσίευμα.

Πάντως, οι FT αναφέρουν ότι οι φόβοι της οικονομικής κατάρρευσης, οι τράπεζες προετοιμάζουν το σχέδιο για πιθανό «bail – in». Το δημοσίευμα επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα», αναφέρει πηγή, η οποία τονίζει παράλληλα ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος που θα συμφωνούνταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η «Κ» επικοινώνησε με σειρά τραπεζικών πηγών πάντως, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από την Δευτέρα και ότι οι καταθέτες μπορούν να τραβούν από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ την ημέρα, ενώ το σχέδιο, σημειώνουν οι FT, θα προσμοιάζει με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για καταθέσεις άνω των 100.0000 Ευρώ.

Μάλιστα επικαλείται έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δήλωσαν πως τα χρήματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ φτάνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή